Livre
Néerlandais

Dolfijnen

Yves Paccalet (auteur), Gérard Soury (photographe), Eef Gratama (traducteur)
Elke dolfijnensoort heeft zijn eigen taal! Verteld wordt hoe dolfijnen leven, hoe ze bewegen en onder water paren. Met veel kleurenfoto's van dolfijnen in actie en ook van dichtbij. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Sujet
Dolfijnen
Titre
Dolfijnen
Auteur
Yves Paccalet
Photographe
Gérard Soury
Traducteur
Eef Gratama
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Les dauphins
Édition
1
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2013
68 p. : ill.
ISBN
9789025754778 (hardback)

Commentaires

Dit deel uit de serie ‘Beest in beeld’* brengt het leven van de walvisachtigen, en dan met name de dolfijn, onder de aandacht. Het grote boek start met een introductie waarin de specifieke kenmerken van deze zeezoogdieren genoemd worden. Vervolgens wordt aan de hand van vele paginagrote kleurenfoto’s en korte teksten steeds een onderwerp besproken. De ontstaansgeschiedenis, de aanpassing aan het water, verschillende soorten (o.a walvissen en de orka), de ademhaling, zintuigen, de intelligentie, maar ook de jacht, het voedsel, de voortplanting en de omgang met en de bedreiging door de mens komen beknopt aan de orde. Er is gebruikgemaakt van eenvoudige, maar soms lange zinnen in verschillende vrij grote lettertypes. De tekst is ruim opgezet. De foto’s (zonder bijschrift of extra commentaar) zijn, mede door hun grootte, prachtig om te zien. Ze staan vrijwel los van de teksten. Er is geen register opgenomen. De informatie boeit, maar is erg algemeen waardoor het geschikt is als leuke eers…Lire la suite

Dolfijnen

Een boek dat dolfijnen prachtig in beeld brengt. Het boek is heel duidelijk en logisch opgebouwd. Eenvoud siert en dat geldt zeker en vast ook voor dit boek. Het lettertype is sober maar zeer duidelijk te lezen. De foto's werden niet veel bewerkt en de lay-out is mooi maar niet overdreven. Elk onderwerp wordt aangekondigd door stuk voor stuk prachtige foto's, die de volledige twee bladzijden innemen. In grote zwarte letters wordt dan vermeld waarover op de volgende twee of meer bladzijden uitleg wordt gegeven. De foto's geven het meeste informatie, de tekst is interessant en er staat niet meer dan er moet staan. Het is in de eerste plaats een heel mooi kijkboek, pas daarna ga je ook de tekst lezen, die de foto's goed aanvult.

À propos de Yves Paccalet

Yves Paccalet est un écrivain, philosophe, journaliste et naturaliste français, né le 15 novembre 1945 dans le hameau de Tincave (commune de Bozel), en Savoie. Collaborateur du commandant Cousteau de 1972 à 1990, il a été élu conseiller régional de Savoie en 2010 pour Europe Écologie Les Verts, mais quitte le parti en 2013 à la suite de nombreux désaccords avec l'échelon national.

Biographie

Études

Fils de paysan, Yves Paccalet entre en section enfantine à l'école de Tincave en 1949, puis en 1965 à l'École normale supérieure de Saint-Cloud, section « philosophie », dont il ressort diplômé.

Activité avec l'équipe Cousteau

À partir de 1972 et jusqu'en 1…En lire plus sur Wikipedia