Livre
Néerlandais
Bij de plundering van Constantinopel in 1204 vertelt een avonturier en aartsleugenaar zijn leven aan een geschiedschrijver, waarbij onwaarschijnlijke en fantastische verhalen zich vermengen met een serieuze historische achtergrond.
Sujet
Kruistochten
Titre
Baudolino
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Baudolino
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 2001
473 p.
ISBN
90-351-2287-9 90-351-2288-7

Plusieurs langues:

Commentaires

Umberto Eco keert met Baudolino terug naar de succesformule van de middeleeuwse roman. Het kind Baudolino leeft in de moerassen van Noord-Italië, in de omgeving waar later de stad Alessandria, geboorteplaats van Eco, zal verrijzen. Bij toeval ontmoet hij Frederik Barbarossa, die in het joch grote kwaliteiten vindt en hem meeneemt naar zijn hof. De keizer geeft hem een goede opvoeding en adopteert hem als zijn zoon. Baudolino vertelt zijn levensverhaal aan Nicetas Choniates, een Byzantijns historicus, die hij van de dood heeft gered, wanneer de kruisvaarders Byzantium plunderen en in brand steken. Baudolino is een geboren leugenaar ("je bent net een Kretenzer", beweert Nicetas), een echte fantast. Maar alles wat hij fantaseert, wordt ook werkelijkheid. Om de legitimiteit van de troon van de keizer te bewijzen, fabriceert hij een brief, waarin een zekere priester Johannes zich tot de keizer van het Westen richt, die hij als zijn gelijke beschouwt. Priester Johannes is de christe…Lire la suite
Na 'De naam van de roos'*, 'De slinger van Foucault'** en 'Het eiland van de vorige dag'*** is dit de vierde lijvige roman van de Italiaanse schrijver en hoogleraar semiotiek (1932-2016). De formule is eigenlijk min of meer bekend: een spannend en enigszins mysterieus verhaal met een kern vol middeleeuwse geschiedenis, in dit geval de vernietiging van Constantinopel in 1204. Bij die gebeurtenis treffen we de titelfiguur aan, een ruim zestigjarige avonturier en aartsleugenaar die in keizer Frederik zijn grote voorbeeld (en pleegvader) heeft gevonden, en die nu aan het welwillende oor van een geschiedschrijver zijn leven vertelt. Daarin vlecht Eco werkelijkheid en fantasie dooreen: enerzijds het gecompliceerde verhaal van keizerrijken, godsdienstoorlogen, stadstaatjes en intriges, anderzijds de vreemde reizen die Baudolino maakt en waarover hij lustig fantaseert. Alles zeer vermakelijk en onderhoudend, maar ook bijzonder complex en overdreven erudiet geschreven, met het plot van een jon…Lire la suite

À propos de Umberto Eco

CC-BY-SA-3.0 - Image by Università Reggio Calabria

Umberto Eco, né le 5 janvier 1932 à Alexandrie dans le Piémont et mort le 19 février 2016 à Milan, est un universitaire, érudit et écrivain italien. Reconnu pour ses nombreux essais universitaires sur la sémiotique, l’esthétique médiévale, la communication de masse, la linguistique et la philosophie, il est surtout connu du grand public pour ses œuvres romanesques.

Titulaire de la chaire de sémiotique et directeur de l’École supérieure des sciences humaines à l’université de Bologne, il en était professeur émérite depuis 2008.

Biographie

Jeunesse

Fils de Giovanna Bisio et de Giulio Eco, employé aux chemins de fer, il a passé son baccalauréat au lycée Giovanna-Plan d'Alexandrie, sa ville natale.

En lire plus sur Wikipedia