Titre
Thuis
Auteur
Toni Morrison
Traducteur
Nicolette Hoekmeijer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Home
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012
157 p.
ISBN
9789023475743 (hardback)

Commentaires

Twee kinderen kijken hoe twee hengsten elkaar bekampen en zien hoe een lijk wordt gedumpt. ‘[D]e paarden, een mannenvoet en een trillende Ycidra onder mijn arm’ beheersen Frank Moneys gedachten vijftien jaar later nog, in de ziekenboeg van de gevangenis. Hij houdt zich doodstil; dan laten ze de volgende morfine-injectie misschien achterwege en kan hij ontsnappen. Frank zoekt zijn toevlucht in een kerkje, waar hij uitrust voor zijn reis naar Lotus, Georgia. Daar is zijn zus Ycidra (Cee) slachtoffer geworden van medische experimenten. Als Frank geen haast maakt, redt ze het misschien niet.
Zoals gewoonlijk beschrijft Toni Morrison de identiteitsvraag van de zwarte Amerikaan en de dwalende mens, die greep tracht te krijgen op zichzelf. Het verhaal komt in flarden. Een bekend motief in de Amerikaanse literatuur is dat van de identiteit die ontleend wordt aan de grond waarop men leeft. Voor de zwarte Amerikaan was dat altijd al een hoogst onbestendig iets.
Morrison plaatst de zwarte …Lire la suite
In deze kleine literaire roman behandelt de Amerikaanse schrijfster Toni Morrison (Nobelprijs 1993) thema’s die wij kennen uit eerder werk: het lot van de zwarte bevolking in de Amerikaanse geschiedenis; de zoektocht naar identiteit en een pleidooi voor humaniteit. De 24-jarige Frank Money heeft ernstige trauma’s opgelopen in de Korea-oorlog die Amerika voerde in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Als zwarte oorlogsveteraan voelt hij zich uitgerangeerd in de racistische Amerikaanse samenleving van die jaren. Frank worstelt met de drank, het enige medicijn tegen de hallucinaties waarin hij de gruwelijke dood van twee jeugdvrienden herbeleeft. Met zijn drieën hadden zij getekend voor het leger om te ontsnappen aan hun armoedige geboortegrond. Als minnaar trekt Frank in bij een alleenstaande vrouw, maar die ergert zich algauw aan zijn ‘afwezigheid’. Dan krijgt Frank bericht dat zijn jongere zus Cee in levensgevaar is en zijn hulp nodig heeft. Het geeft Frank de moed om eindelijk terug …Lire la suite

À propos de Toni Morrison

Chloe Ardelia Wofford Morrison connue sous le nom de Toni Morrison, née le 18 février 1931 à Lorain dans l'Ohio et morte à New York le 5 août 2019, est une romancière, essayiste, critique littéraire, dramaturge, librettiste, professeure de littérature et éditrice américaine. Elle est lauréate du prix Pulitzer en 1988 et du prix Nobel de littérature en 1993. Elle est en 2019 la huitième femme à l'obtenir et le second auteur afro-américain après Derek Walcott à avoir reçu cette distinction.

Biographie

Jeunesse et formation

Toni Morrison, est la seconde des quatre enfants (Lois sa sœur aînée, George et Raymond ses frères cadets) de Ramah, une femme de ménage, e…En lire plus sur Wikipedia