Livre
Néerlandais

Tweede persoon enkelvoud

Sayed Kashua (auteur), Ruben Verhasselt (traducteur)
Een Arabische strafrechtadvocaat uit Oost-Jeruzalem treft op een dag in een antiquarisch exemplaar van De Kreutzersonate een briefje aan in het handschrift van zijn vrouw, waarin zij iemand bedankt voor een heerlijke avond. De advocaat raakt buiten zinnen van jaloezie en begint aan een nietsontziende zoektocht.
Titre
Tweede persoon enkelvoud
Auteur
Sayed Kashua
Traducteur
Ruben Verhasselt
Langue
Néerlandais
Langue originale
Hébreu
Titre original
Goef sjenie jachied
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2012
303 p.
ISBN
9789041418371 (paperback)

Commentaires

Een advocaat vindt in een tweedehands exemplaar van Kreutzersonate een briefje in het handschrift van zijn vrouw, waarin ze iemand bedankt voor een mooie avond. Gek van jaloezie begint de advocaat aan een zoektocht naar de bestemmeling van het briefje. Ergens anders in hetzelfde Jeruzalem krijgt een verlegen maatschappelijk werker een bijbaantje aangeboden als verzorger van een jonge patiënt in een comateuze toestand. Hij zal jarenlang aan het bed van de zieke waken.
Zowel de advocaat als de maatschappelijk werker zijn Israëlische Arabieren uit de Driehoek, een grotendeels Arabisch gebied in Galilea. Ze kennen elkaar niet, maar hun levens raken net als de verschillende vertelperspectieven van de roman in elkaar verstrengeld. Amier, de verpleger, blijkt een oude kennis te zijn van Laila, de vrouw van de advocaat. Zijn patiënt Jonathan fascineert hem zodanig dat hij beetje bij beetje zijn identiteit gaat overnemen.
Beide hoofdpersonages kampen met een minderwaardigheid…Lire la suite
Een naamloze hoofdpersoon, die consequent de advocaat wordt genoemd, maakt een huwelijkscrisis door, die uitmondt in een waanzinnige jaloerse zoektocht, als hij op een dag een door zijn vrouw geschreven lief bedankbriefje in een door hem gekocht tweedehands boek vindt. In de advocaat woedt een wrange en soms lachwekkende tweestrijd. De andere hoofdpersoon is een jonge maatschappelijk werker (ik-persoon), ooit werkzaam in de verslaafdenopvang in Oost-Jeruzalem, waar hij zo’n zeven jaar geleden na een Arabisch studentenfeest van een stagiaire een lief bedankbriefje ontving. In zijn avonduren zorgt deze ik-persoon voor de joodse comapatiënt Jonathan. Deze saaie, slecht betaalde baan ontwikkelt zich naar een ontdekking voor de passiefotografie, die uitmondt in een identiteitswisseling. Israëlische roman, waarin twee verschillende verhalen samen komen. Het boek wordt afwisselend verteld vanuit het gezichtspunt van twee mannen met een Arabisch-Israëlische identiteit. Lange uitwijdingen over…Lire la suite

À propos de Sayed Kashua

Sayed Kashua (en arabe : سيد قشوع (Sayyid Qachoua') et en hébreu : סייד קשוע), né le 31 juillet 1975 à Tira, est un écrivain et journaliste israélien arabe, provenant d'une famille musulmane et écrivant en hébreu, connu pour ses livres et ses éditoriaux humoristiques en hébreu.

Biographie

Sayed Kashua est né à Tira, dans la région du Triangle en Israël. En 1990, il est admis dans un internat prestigieux à Jérusalem – l’Israel Arts and Science Academy. Il y découvre la littérature et lit et fait ses études en hébreu. Il a étudié la sociologie et la philosophie à l’Université hébraïque de Jérusalem. Il réside à Beit Safafa avant de s’installer dans un quartier juif de Jérusalem-Ouest avec sa femme et ses enfants.

En 2014, il déclare dans la presse qu'il a décidé de quit…En lire plus sur Wikipedia