Livre
Néerlandais

De neus van dr. Pompeus

Saxton Freymann (auteur)

De neus van dr. Pompeus

Public cible:
3-5 ans et plus
Dr. Pompeus vindt een voorwerp waarvan de andere pompoenen denken dat het van alles zou kunnen zijn. Prentenboek met grote kleurenfoto's en tekst op rijm. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Groenten
Titre
De neus van dr. Pompeus / tekst en ill. Saxton Freymann
Auteur
Saxton Freymann
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: CEGO, 2001
[23] p. : ill.
Note
Vert. uit het Engels
ISBN
90-74798-24-1

Commentaires

GROENTEN EN FRUIT IN DE HOOFDROL

Oog in oogboon, zo staart de lezer naar de lachende, huilende of schreeuwende tomaten, pompoenen, peren en appels van de in New York werkende en wonende beeldende kunstenaar Saxton Freymann en auteur Joost Elffers. Freymann is een eigenzinnige speelgoedontwerper die van het grappige beelden maken met verse groenten en fruit zijn handelsmerk heeft gemaakt. Hij beperkt zich tot het minimaal bewerken van de vruchten met een mes en twee oogbonen (voor de ogen) tot ze een expressievol gezicht krijgen. Hierbij laat hij zich steeds beïnvloeden door de structuur van de vrucht zelf. Met deze bewerkte vruchten creëert hij vervolgens kleine taferelen die hij fotografeert. Eind jaren '90 verscheen zijn eerste boek in de USA en nu verschijnt zijn werk ook in Vlaanderen. Er zijn verhalende boeken en boeken die eerder als een (tuin)wandeling door gevoelens aandoen.

Zo vertelt De neus van dr. Pompeus over een pompoen, dr. Pompeus, die een "ding" v…Lire la suite
Prentenboek waarin een zevental pompoenen de hoofdrol speelt. Dr. Pompeus vindt een vreemd voorwerp waarvan hij vermoedt dat het een neus betreft. Alle andere pompoenen geven hun mening over dat vreemde voorwerp. Uiteindelijk blijkt dat mevrouw Snif haar neus kwijt is geraakt door te ruiken aan een roos. Dr. Pompeus zet de neus eraan maar doet dat verkeerd om. De tekst - 2 tot 4 regels per dubbele bladzijde - is op rijm, maar loopt niet altijd soepel en bevat enkele moeilijke zinsconstructies. Mevr. Snif praat vanwege het ontbreken van haar neus vervormd 'Bist je dat ik mijn neus berloor?'. De illustraties bestaan uit gefotografeerde pompoenen op een eenkleurige achtergrond; hoofdzakelijk blauwtinten. De gezichtsuitdrukkingen van de Halloweenachtige pompoenen spelen een belangrijke rol. Deze zijn niet altijd vrolijk, soms lijken ze een beetje bozig, kwaadaardig. Op de schutbladen kan de lezer kennis maken met alle pompoenfiguren. Het boek heeft een kunstzinnige uitstraling. Of dit apa…Lire la suite