In het 19e-eeuwse China komen enkele plattelandsmeisjes in opstand tegen de traditie van het uitgehuwelijkt worden.
Titre
De maanparel / Ruthanne Lum McCunn
Auteur
Ruthanne Lum McCunn
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The moon pearl
Éditeur
Vianen: The House of Books, 2005
253 p.
ISBN
90-443-1227-8

Commentaires

Op basis van authentieke verhalen en gesprekken die de auteur, een Amerikaanse schrijfster van Chinees-Schotse afkomst, in haar geboortehuis in Hong Kong als klein meisje hoorde, is deze exotische roman ontstaan. Het boek vertelt het leven van drie Chinese meisjes, Schaduw, Haantje en Mei Ju, die in opstand komen tegen de traditionele rol van de vrouw. We spreken over de jaren '30 van de 19e eeuw en de plaats van handeling is het district Sun Duk in de Parelrivierdelta in het zuiden van China. Vrouwen konden toen kiezen uit drie opties: huisvrouw, en dan werd ze aan een onbekende man uitgeleverd om vervolgens slavin te worden van haar schoonmoeder, religieuze of concubine, wat een mooi woord is voor hoer. Schaduw, de hoofdpersoon van dit vlot geschreven en goed gedocumenteerde boek, weigert elk van deze keuzes en kan haar twee vriendinnen, Haantje en Mei Ju, ertoe overhalen om een eigen keuze te maken. Ze zullen vrijgezel blijven, zelfstandig hun brood verdienen en als onafhankelijke …Lire la suite
Een historische roman over het 19e-eeuwse China die je ademloos uitleest. Uitgehuwelijkt worden via koppelaarsters (en wat dan vooral belangrijk is: dat je de juiste slavin van je schoonmoeder bent): het was het lot van elk Chinees plattelandsmeisje in die tijd. Ze mochten vooral niet leren lezen of schrijven, want een geleerde vrouw was nooit een goede echtgenote. Een meisje kon kiezen: hoer, non of echtgenote worden. Drie meisjes die zich hiertegen afzetten, krijgen het in dit verhaal zwaar te verduren. Er speelt nog een ander verhaal: een meisje, dat wel werd uitgehuwelijkt en bijna ten onder ging aan haar man en schoonouders. Een schokkend verhaal dat iedereen aanspreekt die opkomt voor vrouwenrechten. Achterin een reeks boeken die als bronnen dienden voor dit bijzondere verhaal, dat niet alleen vrouwen, maar wel voornamelijk hen zal aanspreken. Kleine druk.

À propos de Ruthanne Lum McCunn

Ruthanne Lum McCunn, née le 21 février 1946 à San Francisco, est une écrivain sino-américaine.

Biographie

Ruthanne Lum McCunn a grandi a Hong Kong et est diplômée de l'université du Texas à Austin.

En 1979 paraît son premier livre, An illustrated history of the Chinese in America, puis Thousand Pieces of Gold (paru en français en 1986 sous le titre Mille pièces d'or).

Son dernier livre, God of Luck, est paru en 2008.

Œuvres

  • 1979 : An illustrated history of the Chinese in America
  • 2008 : God of Luck
  • 1986 : Milles [sic] pièces d'or

Liens externes