Livre
Néerlandais

Het geheim van de raadselbriefjes

Rindert Kromhout (auteur), Saskia Halfmouw (dessinateur), Pleun Nijhof (auteur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Iemand gooit een steen met een briefje in geheimschrift de klas in. De kinderen van groep 5 proberen erachter te komen wie dat heeft gedaan en waarom. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Geheimen
Sujet supplémentaire
avontuur, AVV, Griezelverhalen, verhalen, school
Niveau de lecture
AVI 8
Titre
Het geheim van de raadselbriefjes
Auteur
Rindert Kromhout Pleun Nijhof
Dessinateur
Saskia Halfmouw
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2003
78 p. : ill.
ISBN
90-258-3779-4

Commentaires

Pleun Nijhof is de winnares van de Geheim-schrijfwedstrijd. Via een website waarop je schrijftips van Rindert Kromhout vindt, kun je eraan deelnemen. Het boek is verschenen in de Geheim-reeks. Kromhouts schrijftips hebben hier niet meer opgeleverd dan een flauw, voorspelbaar en slecht in elkaar geflanst verhaaltje. De kern is bijzonder mager: een onbekende beschadigt de antieke poppen van de juf en laat briefjes in geheimschrift achter. Enkele slimme kinderen ontcijferen de boodschappen en helpen de juf. Uiteindelijk blijkt een meester uit een concurrerende school de dader, hij was jaloers omdat de juf hem versloeg met hardlopen. De oplossing van het raadsel lag al na enkele bladzijden voor de hand. Alle personages zijn stereotiep uitgewerkt, de spanning is gebaseerd op goedkope trucs, de taal heeft niets bijzonders en is vaak nodeloos expliciet: "Er ging een rilling door de klas. Yoeri had plotseling het gevoel dat de juf in gevaar was. Verschrikkelijk! Wie wilde haar kwaad doen?" So…Lire la suite
In de klas van Lenne en Yoeri worden stenen met in geheimtaal geschreven briefjes naar binnen gegooid. Hun juf vermoedt dat de dader het op haar marionettentheater heeft voorzien, maar ook als dat veilig thuis staat, komen er geheimzinnige briefjes binnen. Met hulp van Lennes moeder lukt het de kinderen de brieven te ontcijferen. Als hun juf de betekenis hoort, smeden ze samen een plan om de dader te betrappen. Aardig verhaal waarin het gebruik van geheimschrift centraal staat. De lezers krijgen voldoende gelegenheid de betekenis van het geheimschrift te ontrafelen. Het boek besluit met een bericht in geheimtaal dat de lezer zelf moet oplossen. Dit jeugdboek is het resultaat van de Geheim-schrijfwedstrijd. Pleun Nijhof heeft die gewonnen met haar idee voor dit boek. Op een speciale internetsite www.geheimvan.nl staat meer (geheime) informatie over de wedstrijd en andere Geheim-boeken* die in deze reeks verschenen zijn. Bevat aardige zwart-wittekeningen. Vanaf ca. 8 jaar.

Suggestions