Livre
Néerlandais

De onzichtbare plaaggeest

Rien Broere (auteur), Yoeri Slegers (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Midas (8) is onhandig. Hij gooit makkelijk dingen om en schrijven of fietsen gaat bij hem niet vanzelf. Klaas pest hem altijd. Maar dan ontdekt Midas een geheim over Klaas. Vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
DCD, Anders zijn
Titre
De onzichtbare plaaggeest
Auteur
Rien Broere
Dessinateur
Yoeri Slegers
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2011
96 p. : ill.
ISBN
9789058386991 (hardback)

Commentaires

De onzichtbare plaaggeest gaat over Midas, een jongen met DCD of ontwikkelingsdyspraxie. Zijn 'onzichtbare plaaggeest' zorgt ervoor dat hij regelmatig dingen omstoot en dat hij niet in hoge klimtoestellen durft. Daardoor wordt hij op school gepest door Klaas, een stoere jongen uit een hogere klas. Maar zelfs stoere Klaas heeft een geheim. Hij durft niet te zwemmen. De hele klas gaat op daguitstap. Er moet een vlot gebouwd worden, en in dat fijne werk is Midas niet zo goed. Maar iemand moet het vlot ook overvaren. Iedereen verwacht van Klaas dat hij op het vlot gaat, Midas is degene die hem redt uit die benarde situatie. Hij is bij de reddingsbrigade van het zwembad en is bijgevolg de meest aangewezen persoon voor het vlot. Midas wint de vlottenwedstrijd en wordt de held van de dag. En pesterijen verwacht hij ook niet meer. Het verhaal is voorspelbaar, maar is goed geschreven vanuit Midas' standpunt. Midas wil het graag goed doen op school, ook al kan hij niet zo mooi schrijven…Lire la suite
Midas is een gewone basisschooljongen van 8 jaar die DCD heeft: een stoornis in de ontwikkeling van de coördinatie van bewegingen. Hij is onhandig, gooit makkelijk dingen om en aankleden, schrijven of fietsen gaat bij hem niet vanzelf. Stilzitten kan hij bijna niet. Op school krijgt hij extra ondersteuning. Midas is wel goed in uitbeelden, hij vermaakt dan de hele klas. Midas’ grootste plaaggeest is Klaas, die een klas hoger zit en groot en sterk is. Iedereen doet altijd wat hij wil. Maar Midas weet iets over Klaas, iets waar Klaas zich erg voor schaamt. Dan gaan ze op schoolreis, zal Midas het geheim van Klaas verklappen? Karikaturale, wat popperige tekeningen in grijstinten die aansluiten bij de tekst. De paginavullende en kleine tekeningen ogen soms statisch. Prettig leesbare letter. Korte hoofdstukken van drie tot vier pagina's, korte zinnen die steeds op een nieuwe regel beginnen, eenvoudig woordgebruik, vlot geschreven. Met achterin uitleg over DCD en handige websites. Fleurig o…Lire la suite

De onzichtbare plaaggeest

Midas is een jongen van acht jaar met een geheim. Een geheim over Klaas. Klaas zit een klas hoger. Midas kijkt op naar Klaas, die groot en sterk is. Maar tegelijk wordt Midas gepest door Klaas en dat vindt hij niet leuk. Want Midas is dan wel een gewone jongen, af en toe werkt zijn lichaam een beetje tegen. Dan doet het niet direct wat Midas wil. Alles gaat dan veel trager en ongecontroleerder dan bij andere kinderen. Op dat moment voelt Midas zich een “brokkenmaker” en erg onhandig. Klaas pest hem met zijn onhandigheid. Maar Klaas heeft een geheim. Een geheim dat ook Midas kent. Een geheim dat Midas misschien wel eens zou kunnen gebruiken tegen deze pestkop.
Rien Broere is niet aan zijn proefstuk toe. Hij schreef al ontelbare kinderboeken gaande van leuke, ontspannende Avi-boeken tot educatieve lees/prentenboeken waarin hij probeert moeilijke problemen eenvoudig uit te leggen aan kinderen.
Dit verhaal gaat over Midas, een jongen met DCD (ontwikkelingsdyspraxie). Het verha…Lire la suite