Livre
Néerlandais

In de handen van mensen : 2000 jaar Christus in kunst en cultuur

Peter Schmidt (auteur)

In de handen van mensen : 2000 jaar Christus in kunst en cultuur

Titre
In de handen van mensen : 2000 jaar Christus in kunst en cultuur
Auteur
Peter Schmidt
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2000
271 p. : ill.
ISBN
90-5826-047-X 9789058260475 (hardback) 90-73503-30-2

Commentaires

Peter Schmidt is bijbelexegeet. Op een onnavolgbare wijze presenteert hij hier een boek dat boeit omwille van de unieke selectie uit een eeuwenoude iconografie over Christus die hij toelicht met een leesbaar, doch wetenschappelijk gefundeerd verhaal over de geschiedenis en de evolutie van Christusbeelden in de West-Europese kerk en maatschappij. In de christelijke kunst gaat hij na waar de kunstenaar zijn inspiratie vandaan haalt; wat de bijbel en/of de kerk over Christus zegt, en hoe die uitspraken in een bepaalde tijd tot uitdrukking komen in een kunstwerk, heeft te maken met een theologische visie op de figuur van Jezus. Het is dus erg belangrijk om te zien hoe de Christusbeelden in de loop der eeuwen in een voortschrijdende historische context theologisch werden ingevuld. Dat Schmidt oog heeft voor kunst bewees hij eerder reeds met een degelijke studie over het Lam Gods. Hij weet dat Christusafbeeldingen altijd geplaatst moeten worden in een bepaald tijdskader, of het nu gaat om a…Lire la suite
De titel moge iets wolligs suggereren, het boek heeft een zakelijk, informatief karakter m.b.t. ontstaan en ontwikkeling van de symboliek in de (christelijke) beeldende kunst. Zowel de tekst als de 210 hierbij gekozen illustraties in kleur (ruim zestig beslaan een pagina of meer) komt de hoogste lof toe. Schmidt, Vlaams bijbelexegeet, vat zijn thema, wat religieuze en profane geschiedenis en kunst van Jezus gemaakt hebben, aan bij de ontwikkeling van de christologie vanaf de eerste eeuwen, de bron immers van de picturale Jezusbeelden. Bijbelwetenschappelijk is deze zorgvuldige uiteenzetting geheel bij de tijd. De antwoorden die de kerk de eerste eeuwen ten overstaan van de Griekse filosofie gaf op de vraag op welke wijze Christus afglans van God was, waren nooit vrij van mythevorming en voldoen vandaag niet meer. In de kunstsymboliek is dit overal herkenbaar. Het besef dat geloofsvoorstellingen met de tijden veranderen, maakt het Schmidt mogelijk het actuele probleem hoe de bijbel te …Lire la suite

À propos de Peter Schmidt

Peter Schmidt, né le 11 août 1944 à Gescher en Allemagne, est un auteur allemand de thrillers et de science-fiction. L'auteur est également un chercheur en sciences cognitives et psychologie.

Biographie

Peter Schmidt, né le 11 août 1944 à Gescher en Allemagne, est un écrivain allemand qui a écrit de nombreux romans dans des genres aussi divers que les thrillers politiques, les romans d'espionnage, les romans policiers, les psycho-thrillers, les romans de science-fiction et les comédies criminelles. Peter Schmidt écrit sous le pseudonyme de Peter Cahn.

Peter Schmidt fit ses études de littérature et de philosophie à l'Université de Bochum en Rhénanie-du-Nord-Westphalie, avec une spécialisation en psychologie fondamentale.

Parallè…En lire plus sur Wikipedia