Livre
Français

La carte et le territoire

La carte et le territoire

Genre:
Een succesvol fotograaf ervaart in de eerste decennia van de 21e eeuw hoezeer vergankelijkheid en schone schijn zijn leven en kunst bepalen.
Titre
La carte et le territoire
Auteur
Michel Houellebecq
Langue
Français
Édition
1
Éditeur
[Paris]: Flammarion, 2010
428 p.
ISBN
9782081246331 (paperback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Stollend betonEr is maar één Franse schrijver wiens boeken nog voor het verschijnen van de Nederlandse vertaling alom worden besproken in Nederlandstalige boekenbijlagen. Dat is niet alleen tekenend voor het prestige van de hedendaagse Franse literatuur, maar ook voor de uitzonderingspositie van Michel Houellebecq daarbinnen. La Carte et le territoire, zijn begin september verschenen nieuwe roman, heeft te onzent louter lovende kritieken gekregen (lezers die het Frans niet machtig zijn zullen moeten wachten tot mei 2011 om zich er een eigen oordeel over te kunnen vormen).

De besprekingen van die nieuwe roman mogen dan getuigen van Houellebecqs status aparte binnen de Franse letteren, dat laat onverlet dat de commentatoren er over de hele linie niet echt raad mee lijken te weten. Hoe positief ook de algemene teneur van die besprekingen, La Carte et le territoire wordt vooral in negatieve zin gekarakteriseerd: 'Geen aanval op de islam, geen b…Lire la suite
Vergankelijkheid en schone schijn alom. Succesvol fotograaf en schilder Jed Martin observeert vrij afstandelijk mensen en dingen die voorbijgaan. Hij ziet Frankrijk in de eerste decennia van de 21e eeuw uitgroeien tot een mediageniek attractiepark en zijn eigen ontwikkeling daarin weerspiegeld. Een kader dat auteur Houellebecq (1956) de ruimte biedt een variëteit aan vooral Franse persoonlijkheden en hun vertoon te benaderen, familie- en liefdesrelaties, de toeristenindustrie en pr-machinerie, kunst, het grote geld en de dood, en wat niet al: satirisch, pasticherend en reflectief. Zo ontstaat een hecht vlechtwerk van stemmingen, tinten en toonzettingen, waarin Jed Martin zich bezint op het lot van zijn ooit zo dynamische vader, die nu verkankert in een verzorgingstehuis, het kunstenaarsschap overdenkt, de lachwekkende glitters van jubelende recensies en reclameslogans ondergaat en in Ierland met kluizenaar Houellebecq zelf, jawel, o.m. het voorwoord bij zijn catalogus bespreekt. Een v…Lire la suite

À propos de Michel Houellebecq

Michel Houellebecq (prononcer [wɛlˈbɛk]), de son vrai nom Michel Thomas, né le 26 février 1956 à Saint-Pierre (La Réunion), est un écrivain, poète et essayiste français.

Il est révélé par les romans Extension du domaine de la lutte et, surtout, Les Particules élémentaires, qui le fait connaître d'un large public. Ce dernier roman, et son livre suivant Plateforme, sont considérés comme précurseurs dans la littérature française, notamment pour leur description de la misère affective et sexuelle de l'homme occidental dans les années 1990 et 2000. Avec La Carte et le Territoire, Michel Houellebecq reçoit le prix Goncourt en 2010, après avoir été plusieurs fois pressenti pour ce prix. Son œuvre est traduite en plus de 40 langues.

En parallèle de ses activités littéraires, …En lire plus sur Wikipedia