Livre
Néerlandais

Catch-22

Joseph Heller (auteur)

Catch-22

Joseph Heller (auteur)
Genre:
Op een Amerikaanse luchtmachtbasis op een Italiaans eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog komt de absurditeit van de oorlog en het militarisme wel erg duidelijk naar voren.
Titre
Catch-22
Auteur
Joseph Heller
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Catch-22
Édition
Geheel herz. ed.
Éditeur
Baarn: Anthos, 1995
475 p.
ISBN
90-607-4917-0

Commentaires

Tegen de achtergrond van de toenemende Amerikaanse Vietnam-betrokkenheid geschreven absurde roman over de anti-held Yossarian. Deze is gestationeerd op een Italiaans eiland en - net als de auteur - bommenrichter bij de luchtmacht in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Hij is omgeven door volkomen verknipte figuren, stereotypen van de in ieder leger voorkomende baantjesjagers, idealisten, hardliners, angsthazen e.d. Zwarte humor en kolder, komische satire, realisme en onthullende, tegendraadse karaktertekening zijn de hoofdingrediënten van deze lijvige roman die de lezer steeds weer op het verkeerde been zet. Elke logica ontbreekt; alles wordt onderuit gehaald in deze tekening van de waanzin van de oorlog. Daardoor leest het verhaal niet eenvoudig en vergt het enige inspanning; de overdaad aan absurdheid - ook in het taalgebruik - vermoeit op den duur. Het boek was het debuut en het grootste succes van de Amerikaanse auteur (1923-1999); het is een klassieke maatschappij-kritis…Lire la suite

À propos de Joseph Heller

CC-BY-SA-3.0 - Image by

Joseph Heller, né à Brooklyn le 1er mai 1923 et mort à East Hampton le 12 décembre 1999, est un auteur américain mondialement connu pour ses écrits satiriques concernant la Seconde Guerre mondiale notamment Catch 22.

Biographie

Joseph Heller est né en 1923 à Coney Island. Il rentra dans l'armée de l'air en 1942 et part combattre en Italie en 1944 comme mitrailleur sur bombardier moyen B-25.

Rentré aux États-Unis il reprend ses études, travaille dans la publicité et commence à écrire.

Son premier roman, Catch 22, fut publié en 1961 aux États-Unis et en 1964 en France sous le titre de L'Attrape-nigaud. Il est en partie inspiré par son expérience personnelle et constitue une satire féroce de l'armée…En lire plus sur Wikipedia