Livre
Néerlandais

Proost, lover !

Haye Van der Heyden (auteur), Alice Hoogstad (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
Ondanks Paulines nieuwe garderobe blijft ze onzeker: is haar nieuwe vriend Christiaan haar grote liefde of toch Jeroen, haar jeugdvriendje, die ze in de vakantie weer zal zien? Vanaf ca. 12 jaar.
Niveau de lecture
AVI 6
Titre
Proost, lover ! / Haye van der Heyden ; tek. van Alice Hoogstad
Auteur
Haye Van der Heyden
Dessinateur
Alice Hoogstad
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Elzenga, 2000
103 p.
ISBN
90-6692-295-8

Commentaires

Dit is het tweede boekje waarin de relatie tussen Pauline en Jeroen vanuit Paulines standpunt wordt beschreven. Eerder schreef Haye van der Heyden al vijf boekjes over Jeroen en Pauline, waarin hij Jeroen liet vertellen. In dit tweede deel wordt hetzelfde verhaal verteld als in het derde boekje Strelen. Pauline is nu 12 en in de puberteit. Ze ervaart bijna dagelijks dat dit een lastige en verwarrende periode is. Ook haar ouders en haar oudere broer delen in haar nukken en grillen. Ze wil absoluut niet meer als een kind behandeld worden, en weigert om nog in haar oude kleren rond te lopen. Paulines vader heeft begrip voor zijn dochter en leent haar zijn betaalkaart, zodat ze eens rustig kan gaan winkelen. Jammer genoeg komt het verder nooit tot boeiende gesprekken tussen dochter en vader of moeder. Dit aspect, de heel openhartige gesprekken tussen Jeroen en zijn moeder, vond ik een van de pluspunten van de eerste reeks. Paulines nukkige en vervelende gedrag blijft driekwart van …Lire la suite
Pauline (twaalf) wil er niet langer kinderlijk uitzien en schaft een nieuwe garderobe aan. Haar zelfvertrouwen groeit, toch blijft de innerlijke onzekerheid: is Christiaan haar grote liefde, of haar jeugdvriendje Jeroen? Op Ibiza zijn de twee families samen met vakantie en komt alles goed. Ditzelfde gebeuren werd eerder vanuit Jeroens visie beschreven in 'Strelen'*. Verwarrend, dat Jeroens liefdeservaring in 'Vrijen' en 'Liefde' chronologisch al verder is dan die in het nieuwe Pauline-verhaal na 'Tranen in bad'. De ingewikkelde puberemoties zijn herkenbaar, de stijl is kort en kreterig, de innerlijke actie wisselt van 'ik' naar 'je' of 'zij'. De overpeinzingen zijn soms ouwelijk. Doordat het thema voor de tweede maal gebruikt is - zij het vanuit meisjesoptiek - lijkt het wat makkelijk en berekenend. Voor twaalf jaar en ouder.