Livre
Néerlandais

De kleine bedrieger : een jaar bij de Fransen

Fouad Laroui (auteur), Frans Van Woerden (traducteur)

De kleine bedrieger : een jaar bij de Fransen

Genre:
Dankzij een beurs kan de tienjarige Mehdi naar een prestigieus lyceum in Casablanca. Het jongetje is opgegroeid in een dorpje in het Atlasgebergte. In de stad is alles vreemd voor hem. Beetje bij beetje ontcijfert Mehdi de gebruiksaanwijzing van zijn nieuwe leven en het hem vreemde taalgebruik. In eerste instantie wacht hem een liefdevol onthaal, maar langzamerhand krijgen racisme en vooroordelen
Titre
De kleine bedrieger : een jaar bij de Fransen
Auteur
Fouad Laroui
Traducteur
Frans Van Woerden
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Une année chez les Français
Édition
1
Éditeur
Breda: De Geus, 2012
252 p.
ISBN
9789044518856 (hardback)

Commentaires

‘Misschien was dat het allerergste van dood zijn : dat je niet meer kon lezen.’ Daaraan denkt de tienjarige Mehdi Khatib wanneer hij tijdens de prijsuitreiking dromerig naar de namen op het monument van de gesneuvelden kijkt. Hij zit dan precies één schooljaar op het prestigieuze Franse Lycée Lyautey in Casablanca, waarvoor hij, dankzij een opmerkzame leraar en een beurs van verdienste, de toegang had verkregen. Afkomstig uit een hogerop gelegen, armzalig Berberdorp, waar naast het plaatselijke dialect wel wat Frans, maar nauwelijks Arabisch werd gesproken, kwam het spichtige jongetje plots in een wereld terecht waar hij niets van begreep en die hij ondanks de al even overvloedige als willekeurig opgeraapte kennis, opgedaan uit de bibliotheek van zijn vader, maar moeilijk kan plaatsen. Met Jules Verne, La Comtesse de Ségur en ander aftands leesvoer als enige bagage is het immers allerminst eenvoudig aansluiting te vinden bij deze onbekende multiculturele en seculiere omg…Lire la suite

À propos de Fouad Laroui

CC BY-SA 3.0 - Image by Ji-Elle

Fouad Laroui (فؤاد العروي) est un ingénieur et économiste de formation, professeur de littérature à l’université d’Amsterdam, romancier de langue française, poète de langue néerlandaise, éditorialiste et critique littéraire.

Biographie

Fouad Laroui est issu d'une famille originaire d'Azemmour au Maroc. Après avoir passé une enfance joyeuse et riche en enseignements à El Jadida il continue ses études au lycée Lyautey à Casablanca. En France, Fouad Laroui intègre l'École nationale des ponts et chaussées (ENPC) de laquelle il sort ingénieur. Après avoir dirigé l'usine de production de phosphates dans le pays à Khouribga, au Maroc, il part séjourner quelques années à Cambridge et à York.

Il obtient un doctorat en sciences économiques et s'installe à Amsterdam où il enseigne l'économétrie puis les sciences de l'environnement à l'université libre d'Amsterdam. Parallèlement, il se consacre à l'écriture.

Outre ses contrib…En lire plus sur Wikipedia