Livre
Néerlandais

Sint Siem

Siem vindt dat niet alleen hij maar ook zijn moeder een cadeautje in haar schoen moet krijgen. Voorleesverhaal met pictogrammen die kinderen kunnen meelezen. Vanaf ca. 6 jaar.
Sujet
Cadeautjes
Titre
Sint Siem
Auteur
Daniëlle Schothorst
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tilburg: Zwijsen, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-276-6105-7

Commentaires

Abonnees van het 'Leesleeuw'-abonnement van de uitgeverij Zwijsen krijgen elke maand een echt prentenboek in de bus, en dat voor een prikje. De prentenboeken zijn bovendien best mooi en zo verschillend mogelijk. 'Avontuur voor peuter en kleuter' heet de reeks voor jonge kinderen. Sint Siem is de herfsttitel. Een jongetje is erg blij met zijn geschenk van sinterklaas, en vindt dat zijn mama ook wel een verwennerij verdient. Hij zoekt allerlei mooie dingen en vult haar schoen met zijn verrassing. De tekst in grote letters is doorspekt van prentjes van woorden. Zo kan een peuter meelezen, een kleuter kan misschien zelfs het verhaal onthouden, en een eerste lezer kan al wat oefenen. Het woord staat voor de zin nog even vermeld. Grote tekeningen, in sfeervol pastelkrijt en op gekleurde achtergronden, zijn mooi tussen de ruim bemeten teksten geschikt. De stemmige kleuren hebben vage zwarte omtrekken en een beetje schaduw. Siem toont vaak een brede glimlach en grote, sprekende ogen. T…Lire la suite
Sinterklaasverhaal over het jongetje Siem dat voor zijn moeder een cadeau in haar schoen verzint. De tekst is heel eenvoudig en technisch makkelijk te lezen. In iedere zin staan tekeningen in plaats van een woord, waardoor ook jonge kinderen de tekst mee kunnen 'lezen'. Het woord dat bij de tekening hoort, staat in de kantlijn in een veel kleinere letter. De letters zijn schreefloos en groot gedrukt op een steeds verschillend gekleurde bladzijde. De tekeningetjes zijn duidelijk en grappig. Het kleurgebruik onderstreept het vrolijke karakter. De enkele paginagrote tekeningen zijn minder van kwaliteit. Aardig Sinterklaasverhaal dat vooral geschikt is voor kinderen in groep 2 die al wat willen lezen of voor kinderen in groep 3 die begonnen zijn met lezen. Voor heel jonge kinderen is het benoemen van de tekeningetjes soms te moeilijk.

Sint Siem

De Sint heeft een puzzel gebracht voor Siem. In zijn schoen. De schoen van mama stond ook klaar maar daar ligt niets in. Nochthans is mama ook lief geweest. Siem gaat zelf voor iets leuks zorgen. Siem zoekt allerlei 'schatten' zoals een roze schelp, een mooie knikker, een glanzend kevertje... Dit is een boekje om samen te lezen met je kind dat nog niet kan lezen. Bepaalde woorden worden in de zin vervangen door een tekening. Als ouder lees je de woorden en je kind 'leest' de pictogrammen. Zo lees je samen het hele verhaal. Sommige kleuters vinden het na een tijdje vermoeiend maar andere vinden het spannend te kunnen 'lezen'. Het is een lief en warm verhaal, alleen de tekeningen ogen weinig aantrekkelijk.


Suggestions