Livre
Néerlandais

De verborgen verteller

Christian Jolibois (auteur), Christian Heinrich (dessinateur), Thea Dubelaar (adaptateur)

De verborgen verteller

Christian Jolibois (auteur), Christian Heinrich (dessinateur), Thea Dubelaar (adaptateur)
Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
De verteller, Rat, is te oud om nog verhaaltjes te vertellen voor het slapengaan. Zullen Karamel en Kukel een nieuwe verteller vinden?
Sujet
Vertellen
Niveau de lecture
AVI 6, AVI M5
Titre
De verborgen verteller
Auteur
Christian Jolibois
Dessinateur
Christian Heinrich
Adaptateur
Thea Dubelaar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Jean qui dort et jean qui lit
Édition
1
Éditeur
Sint-Niklaas: Abimo, 2012
46 p. : ill.
ISBN
9789059328259 (hardback)

Commentaires

In De verborgen verteller maken we kennis met Oude Rat, die elke maandagavond langskomt in het kippenhok om verhalen te vertellen. Op een avond vergeet hij zijn zak met kaas in het kippenhok. Karamel, Kukel en Blater gaan achter hem aan en treffen Oude Rat buiten in tranen aan. Hij is te oud geworden om nog verhalen te komen vertellen, maar hij heeft nog geen opvolger kunnen vinden en de tijd dringt. Zijn oom verschijnt daarop als geest om Oude Rat te vertellen hoe hij zijn opvolger kan vinden. Helaas spreekt de oom erg cryptisch, waardoor het nog steeds niet duidelijk is wie nu precies de opvolger zal zijn. Het enige dat Oude Rat en de kippetjes weten, is dat de opvolger ‘Jan’ heet. Karamel, Kukel en Blater gaan samen met Oude Rat op zoek naar die mysterieuze Jan.
Dit boek, bedoeld voor het niveau AVI M5, leest makkelijk weg. Het verhaal heeft een goed tempo. De kippetjes gaan met Oude Rat op zoek naar een nieuwe verteller en reizen daarvoor het hele bos af. Zo komen ze e…Lire la suite
Rat, de verteller, is te oud om 's avonds voor het slapengaan een verhaal te komen vertellen aan de kippetjes. Na aanwijzingen van een spook beleven ze met z'n allen een avontuurlijke tocht en vinden een nieuwe verteller. Het verhaal verscheen in de reeks 'De Kippetjes'* voor wat gevorderde beginnende lezers (AVI-M5). Goed passende illustraties in allerlei variaties, van paginagroot tot stripachtig, soms een beetje eng. De korte tekst staat afwisselend in de tekeningen, maar is altijd goed leesbaar. Vlot leesbaar, mede door de vele dialogen en variaties in lettertype en humor. Vooraf stellen de auteur en de illustrator zich op een fantasierijke manier voor. Verzorgde uitgave. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

De verborgen verteller

De serie voor eerstel ezers waarin De Kippetjes een hoofdrol spelen, begon met een boekje over kipje Karmen die de zee wilde zien en helemaal alleen op weg gaat. De avonturen van Karmen en Vuurhaan, hun kinderen Kukel en Karamel voorzagen al menig beginnende lezer van spanning, humor en avontuur.
Elke week komt Oude Rat verhalen vertellen, maar op een dag is hij te oud geworden. Het is tijd voor Rat om afscheid te nemen, maar hij heeft nog geen opvolger en zonder opvolger kan hij niet vertrekken. Om die te vinden, moet hij een raadsel volgen: een Jan moet hem opvolgen. Een Jan die slaapt op een blad … Kukel en Karamel zijn gelukkig bereid om de arme Oude Rat te vergezellen op zijn vermoeiende tocht. Ze komen langs Jan de Haas, Jan de Wolf en Jan de Boskat, maar vinden nergens de juiste Jan. Tot ze op een bepaald moment een gewone jongen vinden die ligt te slapen op een blad papier. Het is Jan, Jean wordt hij ook wel eens genoemd, en hij blijkt de gedroomde opvolger. Meer ervaren…Lire la suite

À propos de Christian Jolibois

CC BY-SA 2.0 - Image by ActuaLitté

Christian Jolibois, né le 19 mars 1948 près de Paris, est un comédien et auteur de livres pour la jeunesse français.

Biographie

À 17 ans, il suit des cours de théâtre et obtient un 1er prix de Comédie au conservatoire de Saint-Maur. En 1969, comédien, il rejoint à Lausanne en Suisse pour quatre années, la Cie d’Alain Knapp, Homme de théâtre qui déclenchera chez lui le goût de l’écriture. De retour à Paris, il écrit et joue ses propres spectacles (Tiens, j’suis ficelé sur les rails, Y’a encore une bombe dans l’berceau du gamin…)

En 1982, remarqué par Philippe Bouvard il va participer à la formidable aventure du Petit Théâtre émission TV la plus regardée en France durant quatre années. Il fonde ensuite une compagnie de Théâtre jeune public à Paris qu’il animera j…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions