Livre
Néerlandais

De joodse messias

Arnon Grunberg (auteur)
Een kleinzoon van een SS-er uit Basel werpt zich op als de verlosser der joden.
Sujet
Jodendom
Titre
De joodse messias
Auteur
Arnon Grunberg
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Vassallucci, 2004
494 p.
ISBN
90-5000-514-4

Commentaires

Na het meesterlijke De asielzoeker is de laatste roman van Arnon Grunberg alweer zeer geslaagd. De joodse messias is niet alleen een slordige 150 bladzijden dikker, maar is ook van opzet en thematiek ambitieuzer en gedurfder. Xavier Radek, een in Basel wonende, geassimileerde niet-joodse jongeman, besluit om het joodse volk te troosten, want: "De christenen hadden Jezus, de kapitalisten hadden winstmaximalisatie, de boeddhisten konden langzaam versmelten met het niets, de socialisten konden loonslaven verheffen, drie avonden per week, bij mooi weer in de open lucht, en de joden hadden niets". Hij raakt bevriend met Awromele, de zoon van een rabbijn. Awromele adviseert Xavier Jiddische taallessen te volgen, en wijst hem in één moeite ook de weg naar de halfblinde Schwartz, die hem voor een prikje wil besnijden. Dat zullen we geweten hebben; circumcisie zie je nooit meer hetzelfde.

Arnon Grunberg is op z'n best als hij hilarische toestanden, excentrieke personages e…Lire la suite
De in Basel wonende hoofdpersoon in de nieuwe roman van Grunberg, van wie de grootvader een 'hardwerkend' SS-er was, wil het lijden van de joden doorgronden en zal zich opwerpen als hun trooster. Hij krijgt een homosekuele relatie met een orthodoxe joodse jongen (met wie hij in vrije uren 'Mein Kampf' in het Jiddisch vertaalt) en laat zich -amateuristisch- besnijden. Gruwelijke scènes levert dat op. Hij verliest een teelbal die -op sterk water en in een potje meegevoerd - bekend zal worden als 'Koning David' en een eigen leven zal leiden. Er zijn familiale ongemakken, ruig stadsgeweld, seksuele heftigheid, een oponthoud in Amsterdam. De duizelingwekkend absurde wendingen en ideeën voeren hem ten slotte naar Israël, waar hij als populistisch politicus (de vertelde tijd gaat hier met sprongen voorwaarts) de verlossing van de Joden op macabere wijze zal bewerkstelligen. Deze dikke roman is absurd, komisch, gruwelijk en macaber, provocerend en tartend en tegelijk -daar kun je niet om heen…Lire la suite

À propos de Arnon Grunberg

CC BY-SA 4.0 - Image by Heike Huslage-Koch

Arnon (Yasha Yves) Grünberg est un romancier néerlandais né le 22 février 1971 à Amsterdam. Il a l'habitude d'orthographier son nom de famille sans umlaut : Grunberg.

Biographie

L'auteur publie son premier roman à l'âge de vingt-deux ans, Lundis bleus connaît immédiatement un vif succès en Europe et est traduit en treize langues. Depuis, Arnon Grünberg vit à New York. En 2009 il obtient le prix Constantijn Huygens.

Arnon Grünberg a publié quelques ouvrages sous le pseudonyme hétéronyme Marek van der Jagt, ce qui lui a permis de remporter deux fois le prix Anton Wachter du meilleur premier roman (pour Lundis bleus en 1999 sous le nom Arnon Grünberg, et pour Histoire de ma calvitie sous le nom Marek van der Jagt en 2000). Il est également l'auteur de scénarios pour le cinéma et le théâtre et a …En lire plus sur Wikipedia