Livre
Néerlandais

Waar heb ik dit aan verdiend?

Anselm Grün (auteur)

Waar heb ik dit aan verdiend?

Beschouwing over het omgaan met leed en verdriet, door de benedictijner monnik.
Titre
Waar heb ik dit aan verdiend?
Auteur
Anselm Grün
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Womit habe ich das verdient?
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2007
136 p.
Note
Omslagondertitel: Omgaan met leed en verdriet
ISBN
9789059950511

Commentaires

Deze benedictijn heeft stilaan een bibliotheek vol geschreven. Hij behoort dan ook tot de meest gelezen auteur-zielzorgers van deze tijd. Dit boek handelt over een van de meest prangende vragen voor (gelovige) mensen: "waarom laat God leed en verdriet toe bij rechtvaardige mensen?" Grün antwoordt op die vraag vanuit de houding van Jezus van Nazareth, sterk ondersteund door inzichten uit de psychologie en -therapie.

Na een kennismaking met de manier waarop mystici met leed en verdriet omgaan, schrijft hij over zijn concrete omgang met mensen die geconfronteerd werden met ziekte, leed en verdriet. Ook al geeft hij toe dat lijden en dood onverklaarbaar zijn, toch neigt hij vaak naar de mystieke beleving van "het lijden in God als zaligheid van de mens". En als de benauwdheden van het lijden moeten beleefd worden als "de weeën van de geboorte van God", weliswaar "op de bodem van de ziel", vraag je je toch even af of je iets mist.

Er staan zeker verdienstelijke gedachten in…Lire la suite
Wanneer mensen met ziekte, het sterven van een geliefde, natuurrampen, een scheiding of andere vormen van leed worden geconfronteerd, stellen zij vaak de vraag 'Waar heb ik dit aan verdiend?' Anselm Grün (*1945), benedictijner monnik en veelgelezen schrijver op spiritueel gebied, gaat uitgebreid op deze vraag in. Hij begint zijn boek met theologische antwoorden op leed en verdriet, vervolgens behandelt hij deze vragen vanuit de filosofie en vanuit verschillende wereldreligies. Ook in dit boek blijft Grün niet bij theorieën; hij beschrijft tevens vele concrete voorbeelden. Grün schuwt standaardantwoorden en respecteert het leed van de ander. Het lijden is onbegrijpelijk. Het aanvaarden van leed betekent aanvaarden dat ook God onbegrijpelijk is. Wat overeind blijft staan, is: 'God is liefde' (1 Joh. 4:16). Het beeld van een almachtige en barmhartige God valt echter niet in overeenstemming te brengen met het lijden; dit godsbeeld moet dus worden bijgesteld. Prettige bladspiegel. Een in b…Lire la suite

À propos de Anselm Grün

Anselm Grün, né le 14 janvier 1945 en Basse-Franconie (Bavière, Allemagne), est moine à l'abbaye bénédictine de Münsterschwarzach depuis l'âge de 19 ans.

Biographie

Dans les années 1970, il découvrit la tradition des moines de l'Antiquité et entrevit leur signification nouvelle, en lien avec la psychologie moderne. Après ses études de philosophie, de théologie et d'économie, il est cellérier depuis 1977, ce qui fait de lui le directeur financier et le chef du personnel de l'abbaye.

C'est un auteur chrétien de renommée internationale. Son succès a pu être attribué au fait que ses ouvrages « [diffusent] une douce sagesse chrétienne sans évoquer la dureté des dogmes de la foi ».

Œuvres

(Bibliographie incomplète)