Livre
Néerlandais

Theaterteksten

Annelies Verbeke (auteur)
Drie theaterteksten van de Vlaamse schrijfster en theatermaakster Annelies Verbeke (1976), die alle gaan over het menselijk tekort; alle drie de stukken zijn inmiddels opgevoerd in het theater.
Contenu
Rail gourmet
Almschi!
Daar gaan we weer
Titre
Theaterteksten
Auteur
Annelies Verbeke
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2019
212 p.
ISBN
9789044542363 (paperback)

Commentaires

Treinen die elkaar kruisen op het toneel

Annelies Verbeke bundelde haar drie langere theaterteksten in een boek. Daarin schetst ze met veel humor personages die worstelen met eenzaamheid, gefnuikte ambities en maatschappelijke gevoeligheden.

Het is allicht geen toeval dat Annelies Verbeke (43) haar toneelstukken schreef voor haar generatiegenoten van Wunderbaum en Skagen, twee collectieven die steevast hun eigen voorstellingen creëren en met wie ­Verbeke dan ook nauw samenwerkte bij het schrijven van de teksten. 'Zij kwamen met een idee naar me toe - zo werkt het vandaag de dag, althans in ons taalgebied: een theatertekst begint als opdracht', schrijft Verbeke in de inleiding bij deze bundel, die twee teksten bevat uit 2010 en een uit 2018.

Voor Rail Gourmet haalde Verbeke de mosterd bij de gelijknamige firma onder Brussel-Zuid die maaltijden verpakt voor Eurostar en Thalys. In het eerste bedrijf - een monoloog - voert ze een medewerker op van Rail Gourmet. Zij schrijft dwangmatig brieven naar haar collega's, waarin ze filosofeert over geluk. Brieven die ze allicht nooit verstuurt, en die vooral veel vertellen over haar eigen eenzaamheid, nood aan contact en drang naar escapisme.

Een geadresseerd…Lire la suite

Wat de drie theaterteksten met elkaar gemeen hebben, zijn de zeer natuurlijk vloeiende teksten. Er staat steeds geen woord te veel of te weinig in de teksten. Dat zal het spelen ten goede komen, maar het maakt de teksten als leesboek ook erg prettig. De onderwerpen, karakters en plaatsen lopen uiteen, hoewel 'Het menselijk tekort op de pijnbank', de subtitel van het boek, hen toch weer samenbindt. Alle drie zijn het avondvullende voorstellingen. In de eerste twee stukken speelt zang en/of muziek een rol. Alle teksten zijn ruim voorzien van regieaanwijzingen, die soms heel lastig zijn voor te stellen en/of veel van de acteurs zullen vragen. De stukken zijn voor 3-4 spelers, behalve het tweede stuk, waarbij er rollen zijn voor 7 personen. De eerste twee stukken zijn gespeeld in 2010 en het laatste in 2018 en ze kregen allemaal lovende recensies. Het laatste stuk is zeer actueel, omdat daarin wit privilege en andere SJW-thema's (sociale rechtvaardigheid betreffende) aan de orde komen. Da…Lire la suite

À propos de Annelies Verbeke

Annelies Verbeke, née le 6 février 1976, est un écrivain belge qui écrit en néerlandais. Elle se fait connaître dès son premier roman Slaap! (Dors!), traduit en plusieurs langues.

Biographie

Annelies Verbeke étudie la littérature à l'Université de Gand avant d'assister à un cours d'écriture de scénarios à Bruxelles. En 2003, elle acquiert une certaine notoriété grâce à son premier roman, Slaap! (Dors!). 70 000 exemplaires de l'édition néerlandaise sont vendus. Elle est publiée dans 22 pays. Les héros en sont deux insomniaques, qui se croisent, et se recroisent au milieu de leurs nuits blanches. Le ton est à la fois presque désespéré, et drôle.

Une autre de ses œuvres, plus récente, rencontre un succès en 2009 : Vissen redden (Sauver les poissons), tr…En lire plus sur Wikipedia