Dvd
Engels
In de 21e eeuw is de VS de Republiek Gilead geworden, een land waar godsdienstfanaten de macht hebben overgenomen. Weduwe Kate wordt toegewezen aan 'The Commander' om voor hem een kind te baren.
Extra onderwerp
Sciencefictionfilms
Titel
The handmaid's tale [speelfilm 1990]
Regisseur
Volker Schlöndorff
Componist
Ryuichi Sakamoto 1952-
Naar het werk van
Margaret Atwood
Acteur
Natasha Richardson Aidan Quinn Faye Dunaway Robert Duvall
Taal
Engels
Uitgever
Sony Pictures Home Entertainment, © 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
1990
Speelduur
ca. 109 minuten
Aantekening
Engels gesproken, Nederlandse ondertiteling
EAN
5430000728652

Besprekingen

Sciencefictionfilm uit 1990 van Volker Schlöndorff (Diplomatie; Die Blechtrommel) naar het boek van Margaret Atwood, dat is vertaald als ‘Het verhaal van de dienstmaagd’. In de nabije toekomst zijn de Verenigde Staten de Republiek Gilead geworden. Het grootste deel van de bevolking is onvruchtbaar door milieuvervuiling, terwijl godsdienstfanaten de macht hebben overgenomen en een totalitaire staat gebouwd die gebaseerd is op het boek Genesis uit het Oude Testament. De man van Kate (Natasha Richardson) is bij hun vluchtpoging naar Canada doodgeschoten door de grenspolitie. Nu behoort ze tot de klasse der Dienstmaagden wiens enige taak het is kinderen te baren voor de gezagsdragers. Kate is toegewezen aan The Commander (Robert Duvall) en heet voortaan ‘Offred’, ‘of Fred’. VPRO Cinema (vpro.nl): ‘(…) Schlöndorff, Duvall, Dunaway, scenarist Harold Pinter, schrijfster van de oorspronkelijke roman Margaret Atwood – het aanwezige talent schept hoge verwachtingen. De dystopie wordt ook overtu…Lees verder

Over Volker Schlöndorff

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik

Volker Schlöndorff (Wiesbaden, 31 maart 1939) is een vooraanstaande Duitse filmmaker en filmregisseur. Hij werd internationaal vooral bekend door zijn films Die verlorene Ehre der Katharina Blum en Die Blechtrommel; voor deze laatste kreeg hij in 1979 de Gouden Palm voor beste film op het filmfestival van Cannes en tevens een Oscar voor beste anderstalige film.

Schlöndorff werkte als regie-assistent bij Ludwig Berger, Louis Malle, Jean-Pierre Melville en Alain Resnais. Hij schreef een scenario naar Die Verwirrungen des Zöglings Törleß, de eerste roman van Robert Musil, dat hij in 1965 verfilmde als Der junge Törless. Er zouden nog talloze boekverfilmingen volgen, waaronder Die verlorene Ehre der Katharina Blum (1975) gebaseerd op de gelijknamige roman van Heinrich Böll, en The Handmaid's Tale (1990), naar de roman van Margaret Atwood, met een scenario van Harold Pinter.

Deutschland im Herbst (1978) is een anthol…Lees verder op Wikipedia