Boek
Nederlands

Suriname

Tessa Leuwsha (auteur)
Titel
Suriname
Auteur
Tessa Leuwsha
Taal
Nederlands
Uitgever
Rijswijk: Elmar, 2005
287 p. : ill.
ISBN
90-389-1606-X

Besprekingen

Een zeer gedetailleerde reisgids voor Suriname; werkelijk elk onderwerp van enig belang komt aan de orde. Na een voorwoord start de auteur met achtergrondinformatie die met zo'n 100 pagina's loopt van reizen op zich tot geschiedenis, omgeving, flora en fauna. Mooi beschreven is de verscheidenheid aan volken die de auteur recht doet en veel ruimte geeft. Elk volk met zijn eigen geschiedenis en herkomst heeft een plaats. Dan een karrevracht aan praktische informatie voor de feitelijke bezienswaardigheden worden gepresenteeerd: Paramaribo de hoofdstad eerst van markt naar palmentuin, dan rond de stad met Domburg en Lelystad, het oosten de Commewijne, het westen tot Nickerie en tenslotte het binnenland met o.m. Palumeu en de Marowijne rivier. Een uitstekende gids, met foto's in kleur, kaarten en kaders en een register. Goed verzorgd en onontbeerlijk als doorwrochte achtergrondinformatie en als voorbereiding voor een betekenisvolle reis.

Over Tessa Leuwsha

Theresa Evelyne (Tessa) Leuwsha (Amsterdam, 1 november 1967) is een Surinaams-Nederlandse schrijfster.

Leven

Tessa Leuwsha werd in Amsterdam geboren en heeft een Afro-Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Haar vader groeide op in een arm gezin in Suriname toen het land nog een kolonie was van Nederland en emigreerde om economische redenen naar het moederland waar hij als chauffeur werkte bij de gemeente Amsterdam. Leuwsha's moeder werkte bij een bank en bracht haar liefde voor literatuur over op haar dochter.

Na het gymnasium volgde Leuwsha een opleiding Toeristisch Management en studeerde Engels vanwege haar bijzondere interesse in Engelse en Amerikaanse literatuur en poëzie. Leuwsha werkte een aantal jaren in de reiswereld en bezocht in die jaren vele landen. Een opdracht om een reisgids over Suriname te maken bracht haar in 1996 naar het geboorteland van haar vader. In 1997 verscheen de eerste editie van haar Rei…Lees verder op Wikipedia