Boek Nederlands

Zonder liefde : roman

Stefan Brijs (auteur)

Zonder liefde : roman

Stefan Brijs (auteur)
Genre:
Titel
Zonder liefde : roman
Auteur
Stefan Brijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2019
221 p.
ISBN
9789025452681 (hardback)

Besprekingen

En de dertigers blijven maar sukkelen

Stefan Brijs' nieuwe roman Zonder liefde is een gemiste kans. De platonische rondedans van hoofdpersonages Paul en Ava mist stilistische fonkeling en diepgang.

'Zonder liefde, warme liefde. Waait de wind, de stomme wind', zo zong Jacques Brel in 'Marieke'. Nee, lang zoeken is het niet naar de herkomst van de titel van het nieuwe boek van Stefan Brijs (°1969). Moeilijker is het om de vinger te leggen op de precieze intenties van de tegenwoordig in Andalusië residerende auteur. Zonder liefde blijkt een nogal stroeve roman, waarin Brijs zelfs nalaat zijn taal de hoognodige glans te verstrekken. Wat is er aan de hand met de successchrijver?

De baseline van Zonder liefde wekt enige nieuwsgierigheid op, al is het onderwerp natuurlijk al vaak literair geëxploreerd. Brijs buigt zich over de 'platonische' of 'niet-geconsumeerde liefde'. Kortom, kan een volwaardige liefdesrelatie bestaan zonder seks? Of blijft het bij sporadische maneuvers in de 'friend zone'? Na romans met veel grotere spanwijdte - zijn bestseller De engelenmaker (2005), WO I-roman Post voor mevrouw Bromley (2011) en het op Curaçao gesitueerde Maan en z…Lees verder

Daten in de twintigste eeuw

Roman. Zonder liefde is een roman over vriendschap tussen een heteroman en een heterovrouw - volgens sommigen onmogelijk. Maar Stefan Brijs lijkt vergeten dat we intussen in 2019 zijn aanbeland.

Twee mensen van nog geen dertig komen elkaar in een provincieplaatsje tegen in de bioscoop waar eens per week 'cinefiele films' draaien. Ze blijken allebei kenner en liefhebber te zijn. Ze vinden elkaar leuk, zo leuk dat de buitenwacht ze na een paar weken voor een stelletje aanziet. Ze passen goed bij elkaar, hoewel Ava het idee van de 'passionele liefde' aanhangt en 'overrompeld' wil worden, terwijl Paul denkt op rationele gronden via contactadvertenties de juiste match te vinden. Zij logeert bij hem als ze het niet meer uithoudt bij haar moeder, en hij is opgetogen dat deze mooie, interessante vrouw zich thuis voelt bij hem. Maar ze delen niet het bed, en verklaren elkaar niet de liefde. Zonder liefde is een roman over vriendschap tussen een heteroman en een heterovrouw - volgens sommigen een onmogelijke vorm van vriendschap.

Diepvriespizza

Het verhaal wordt achteraf verteld door Paul, waardoor je meteen weet dat hij alleen eindigt: 'Ik heb veel films met haar gezi…Lees verder

Genoeglijk is niet genoeg

Stefan Brijs laat zich niet van zijn beste kant zien in zijn nieuwe roman. Twee saaie types beleven samen een aangename tijd. Maar waarom we daarover moeten lezen?

Vriendschap tussen mannen en vrouwen is een illusie. Een van de twee wil stiekem altijd meer. Seks, meestal. Het is een kortzichtige aanname, waarvan het tegendeel vaak genoeg wordt bewezen, maar zoals met elk cliché: er zal wel weer een kern van waarheid in zitten. In elk geval is het fenomeen man-vrouwvriendschap interessant om te beschrijven, moet Stefan Brijs (1969) hebben gedacht. In zijn vijfde roman Zonder liefde raken Paul en Ava bevriend. Wat hen in elkaar aantrekt, is vooral hun beider ellende in de liefde: Ava woont weer bij haar moeder omdat ze weg is bij haar vriend, Paul is depressief nadat zijn vrouw hem heeft verlaten.

De vriendschap neemt meteen een vlucht, met etentjes, platonische logeerpartijtjes en lange wandelingen. Het gaat dus dieper dan alleen de gedeelde smart. Zijn er toch stiekeme verlangens naar meer? Eén keer brengt Paul het bij Ava te berde: 'Vind je dat ook niet jammer? Dat het gebrek aan seks tussen ons een relatie in de weg sta…Lees verder