Boek Nederlands

Met opa op de fiets

Stefan Boonen (auteur), Marja Meijer (illustrator)

Met opa op de fiets

Stefan Boonen (auteur), Marja Meijer (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Genre:
In de reeks:
Als opa op een zomerse dag gaat fietsen met zijn kleindochters Gitte en Isa, komen ze langs nog vier kleinkinderen die ook mee willen. Kunnen opa en de fiets dat wel aan? Oblong prentenboek met vrolijke kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Fietsen Grootouders
Titel
Met opa op de fiets
Auteur
Stefan Boonen
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
[28] p. : ill. ; 15 cm
Aantekening
Klein formaat
ISBN
9789044811872 (paperback)

Besprekingen

Wanneer opa aan het fietsen is met zijn kleindochters Gitte en Isa, komen ze langs nog vier kleinkinderen die ook met hen mee willen op de fiets. Zo rijden ze langs koeien, eenden, schapen, door het bos, langs het water, voorbij een kasteel en over bruggetjes, totdat er een band lek raakt. Bij het kasteel lenen de kinderen een kar, waarin de fiets en opa, die doodmoe is, kunnen. Een mooi verzorgd prentenboek in oblong formaat, met korte overzichtelijke zinnen, geschreven in een vlotte stijl met veel dialogen. De tekeningen tonen een goed beeld van het verhaal. In de illustraties zijn diverse technieken toegepast, zoals kleurpotlood en scheurtechnieken. Het verhaal heeft niet zoveel om het lijf, maar de mooie illustraties maken veel goed. Het omslag toont opa met de zes kinderen op zijn fiets. Herdruk in de reeks 'Clavisjes'*, Clavis-toppers op klein formaat. Een eenvoudig verhaal (Pluim van de maand, 2005) dat voor kinderen vanaf ca. 4 jaar de moeite waard is om te bekijken.

Met opa op de fiets

Opa vertrekt voor een fietstochtje en neemt de kleine Isa mee. Maar alle andere kinderen die ze onderweg tegenkomen, willen ook mee. En opa kan nooit nee zeggen. Zo komen er kinderen op het stuur, het puntje van zijn zadel, op de bagagedrager, de stang, en in zijn nek, … terecht. Zo ploetert opa verder en dan gaat zijn band kapot. Omdat opa te moe is, kan hij niet meer terug wandelen. De kinderen maken dan maar een kar waar opa in kan. Ze duwen hem naar huis. Na zo’n tocht verdient iedereen een ijsje, gezellig bij oma in de keuken. Dit boek vertelt op een eenvoudige manier over een opa die geen neen kan zeggen. Het taalgebruik is niet altijd eenvoudig: ‘een uiltje knappen’ of ‘een rimpel in je hoofd denken’. Maar zo leren kleuters die uitdrukkingen ook kennen. Heel kort wordt een allusie gemaakt op het verbod om zo te rijden: “Hopelijk ziet de politie ons niet.” Gelukkig kan dit in prentenboeken wel. Dit boek schetst een idyllisch beeld van het platteland waar kinderen nog in een beek…Lees verder