Boek Nederlands

De zee van geheimen

Stefan Boonen (auteur)

De zee van geheimen

Stefan Boonen (auteur)
  • Vanaf 9-11 jaar
Bart gaat met zijn ouders op vakantie in de hoop dat ze niet zullen gaan scheiden. Als er echter een moord wordt gepleegd, probeert hij samen met zijn vriendin Ella alles op te lossen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De zee van geheimen
Auteur
Stefan Boonen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2002
58 p.
ISBN
90-6822-924-9

Besprekingen

Het prachtige Afval beloofde veel goeds voor de toekomst van Stefan Boonen en de auteur lost die belofte met dit boek grotendeels in, hoewel De zee van geheimen niet zo intrigerend is als Afval. Hij slaagt er wel weer in om in minder dan 60 bladzijden veel te vertellen en nog meer te suggereren. De eerste zinnetjes zijn formidabel: "De zee is groot. Maar niet te groot", en wat volgt, bevat vaak net zo veel moois.

In minder dan drie bladzijden schetst Boonen de relatie tussen de vader en moeder van Bart die op vakantie zijn aan de kust. Een goede luisteraar heeft een half oor nodig, de goede lezer van Boonen maar een half woord om te weten hoe het zit tussen die twee. Hun verhouding is grondig verziekt en helemaal naar zijn mallemoer; het chagrijn spat van de bladzijde. Moeder communiceert niet eens meer rechtstreeks met haar echtgenoot. Zij doet het via Bart. Als zijn papa op het strand mama verrast met een plens koud zeewater, deelt zij haar ongenoegen aa…Lees verder
Bart is met z'n ouders op vakantie in de hoop dat hun relatieproblemen zullen worden opgelost maar door de moord op overbuurman Marcel wordt alles alleen maar erger. Gelukkig ontmoet Bart een vriendinnetje (Ella) en samen lossen ze de moord en de relatieproblemen op. De tekst is ruim gedrukt in een klein lettertype en is verdeeld over korte, genummerde hoofdstukken. Het papier is vrij dik. De tekst die soms poëtisch aan doet, is geschreven in de ik-vorm waardoor de beklemming van het verhaal nog meer wordt gevoeld door de lezer. Bijzonder boek voor kinderen vanaf ca. 10 jaar. De cover van het boek, voorzien van een illustratie in grove, snelle inktlijnen en ingekleurd in rood, blauw en groen, verbeeldt een jongen kijkend over een duintop.