Luisterboek

3 verhalen uit Groener gras

Stef De Paepe (regisseur), Annelies Verbeke (naar het werk van), Marc Van Eeghem (uitvoerder)
3 verhalen uit Groener gras 3 verhalen uit Groener gras

3 verhalen uit Groener gras

Drie verhalen uit het boek Groener Gras, van Annelies Verbeke.

Lola is een tragisch, poëtisch en lichtjes absurd portret van een vrouw die verliefd wordt op een stier. Alles wat denkbaar is in deze wereld gebeurt.

De Wezel en zijn Prooi is een thriller waarin de verbeelding van de toeschouwer maximale vrijheid wordt gegund. Een culinair recensent en bovendien incognito inspec
Titel
3 verhalen uit Groener gras / regie en bew. Stef De Paepe ; naar het werk van Annelies Verbeke
Regisseur
Stef De Paepe
Naar het werk van
Annelies Verbeke
Uitvoerder
Marc Van Eeghem  (stem) Peter Van den Eede  (stem) Sara Deroo  (stem) Bruno Vanden Broecke  (stem) Andrea Croonenberghs  (stem)
Koen Brandt
Editie
Uitgever
Antwerpen: Het Geluidshuis, 2009
1 cd + tekstboekje
Speelduur
68 min.
Aantekening
Audiofilm Bewerking van de verhalen: Lola ; De wezel en zijn prooi ; Naar de toekomst
ISBN

Besprekingen

Annelies Verbeke is in korte tijd uitgegroeid tot een van de coming ladies uit de Vlaamse letterkunde. Haar romans Slaap! en Reus' waren literaire hoogvliegers en de verhalenbundel Groener gras (2007) haalde de longlist van de Gouden Uil. Verbeke was ook een van de auteurs die meewerkte aan de Radioboeken van deBuren. Deze samenwerking krijgt nu een auditief staartje, het Geluidhuis bewerkte drie verhalen uit de verhalenbundel tot hoorspelen.
Het nieuwe genre heet 'audiofilm'. Het onderscheid met een luisterboek is dat die laatste meestal een voorgelezen versie is van een roman door de auteur of een acteur. In het geval van Drie verhalen uit groener gras gaat het om een gedramatiseerde vertelling met geluidseffecten, muziek en de stemmen van verschillende acteurs. Hier worden verschillende personages vertolkt door o.m. Peter vanden Eede, Eva Schram en Marc van Eeghem. Gastoptredens zijn er van Jeroen Meus en Andrea Croonenberghs. De bewerking en r…Lees verder
De verhalenbundel Groener Gras* stond in 2008 op de longlist van de Gouden Uil, de Vlaamse literatuurprijs voor Nederlandstalig werk. De oorspronkelijke schrijfster Annelies Verbeke toont in haar verhalen aan dat ze over een sterke verbeeldingskracht beschikt. Dat zien we ook terug in de selectie van drie tot hoorspel bewerkte verhalen uit deze bundel. De uitgever noemt het een audiofilm, waarmee hij de dramatische werking wil benadrukken in het geheel van voordracht, muziek en geluidseffecten. Eenzaamheid, absurditeit, winnen en verliezen zijn centrale thema’s in deze verhalen. In Lola wordt de vrouw Lola verliefd op de stier Lola. In het tweede verhaal acteert een gepensioneerde culinaire recensent zonder smaakvermogen. In het derde verhaal laat een wanhopig echtpaar zich overhalen te emigreren naar een niet nader gespecificeerd welvarend land. Een overtuigend vertolkte boeiende audiobewerking.

Over Stef De Paepe

Stef De Paepe is een Belgische theaterdirecteur en -regisseur, acteur, toneelschrijver en scenarist voor televisie en hoorspelen. Van 2007 tot 2010 was hij artistiek leider van de audiofilms, hoorspelen voor volwassenen, van het Geluidshuis. Sinds 2013 is hij artistiek en algemeen directeur van beeldsmederij DE MAAN in Mechelen, dat hij van een klein figurentheater uitbouwde tot een middelgroot multimediaal kunstenhuis voor kinderen en jongeren. Hij doceert ook aan het RITCS, school of arts in Brussel.

Filmografie

• Ad fundum (film) - Chris Van Damme (1993)
  • Une vie de chat (2010) - stemmenregie Vlaamse versie
  • Terra Nova (CREW) - professor