Boek Nederlands

Quichot : roman

Salman Rushdie (auteur), Martine Vosmaer (vertaler), Karina Van Santen (vertaler)

Quichot : roman

Salman Rushdie (auteur), Martine Vosmaer (vertaler), Karina Van Santen (vertaler)
Genre:
Titel
Quichot : roman
Auteur
Salman Rushdie
Vertaler
Martine Vosmaer Karina Van Santen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Quichotte
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
467 p.
ISBN
9789025458355 (paperback)

Besprekingen

Alsof de hele wereld erin moest

Roman. Salman Rushdie stuurt Don Quichot door de VS en laat hem de liefde najagen in een land dat desintegreert door psychoses, schijn, haat en leegte. Dit had een grootse roman kunnen zijn.

Anders dan de droevige en onheil aantrekkende koppigaard van Cervantes is de Don Quichot van Salman Rushdie best een olijke en optimistische vent. Gek genoeg maar niet helemaal geschift, altijd welwillend glimlachend tegenover wat hem te beurt valt, zelfs al is het racisme of een schietpartij, en dus meer een personage voor operette dan voor opera. Deze Quichot is van Indiase komaf, een handelsreiziger in geneesmiddelen die in zijn grijze Chevy Cruze van motel naar motel trekt dwars door Amerika. De pensioenleeftijd is hij al voorbij, een hersenbloeding liet gaten in zijn geheugen en hij houdt niemand meer over.

Op een morgen gooit hij zijn benen uit bed en beslist hij op zoek te gaan naar liefde. De Grote, Ultieme, Finale Liefde. Hij is het soort mens dat dag en nacht televisie kijkt en hij beseft dus dat hij in een wereld leeft waarin echt alles mogelijk is. Zijn affectie richt zich op de tweede populairste actrice en talkshowpresentatrice van het land, na Oprah Winfrey. A…Lees verder

De schrijver als verdwaalde ridder

Salman Rushdie op dreef in satirische update van Cervantes' 'Don Quichot'.

Salman Rushdie heeft een legendarisch voorbeeld uitgekozen voor een groteske parodie op onze eigen tijd: 'De vernuftige edelman Don Quijote van La Mancha' van Miguel de Cervantes (1547-1616), het boek dat geldt als de eerste moderne roman in de westerse literatuur. In Rushdie's voor de Man Booker Prize genomineerde nieuwe roman 'Quichot' biedt de klassieker de ideale achtergrond voor een tirade tegen de huidige samenleving.

In een razend tempo voert Rushdie ons mee in een fantasmagorische parade van de meest uiteenlopende onderwerpen: literatuur, popmuziek, geschiedenis, filosofie, cyberspionage, film, theater, sciencefiction, corruptie, de MeToodiscussie, geweld, wetenschap, tv-programma's, racisme, gaming, politiek, de zakenwereld, en zo nog veel meer. De bonte en verwarrende opeenvolging maakt alvast één ding duidelijk: dít is wat er van onze wereld is geworden. Hoewel de veelheid aan ideeën de roman bijna uit zijn voegen laat barsten, blijf je t…Lees verder