Boek Nederlands

Friday black : verhalen

Friday black : verhalen

Genre:
Titel
Friday black : verhalen
Auteur
Nana Kwame Adjei-Brenyah 1991-
Vertaler
Jelle Noorman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Friday black
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
236 p.
ISBN
9789025456986 (paperback)

Besprekingen

Een moord voor een koopje

Verhalen Het debuut van de zwarte Amerikaan Nana Kwame Adjei-Brenyah werd in de Angelsaksische wereld regelrecht de hemel in geprezen. Terecht, vindt Kathy Mathys al zijn niet al deze rauwe verhalen even sterk.

Dolgedraaid consumentisme, schietpartijen op scholen en in winkelcentra, brute politie-interventies, een beleid dat bovenal in het teken staat van de nationale veiligheid: dat is het beeld dat we hebben van het hedendaagse Amerika. Het is ook het Amerika dat oplicht in Friday Black, alleen zijn de kleuren duizend keer feller, is het geweld zoveel excessiever. Hier haalt een nieuwslezer de schouders op voor het zoveelste geweldincident op een school, of onthoofdt een blanke vijf zwarte tieners omdat hij zich bedreigd voelt. Net als in de Netflix-serie Black mirror borduurt de schrijver voort op wat al bestaat of zich dreigt te ontwikkelen. Wat zijn dystopische verhalen zo krachtig maakt, is het perspectief: ze worden allemaal gebracht door jonge zwarte vertellers voor wie het leven sowieso al zwaar is, ook zonder dystopische ingrediënten.

Ze groeien op in eenoudergezinnen en dromen van een universitaire studie, maar hebben er het geld niet voor. In het ijzersterke openin…Lees verder