Boek
Engels

The English patient

Michael Ondaatje (auteur)

The English patient

Michael Ondaatje (auteur)
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verzorgt een Canadese verpleegster een waarschijnlijk Engelse piloot, die in de woestijn is neergeschoten en niet meer weet wie hij is.
Onderwerp
Liefde
Extra onderwerp
PSY, Oorlogsromans
Titel
The English patient
Auteur
Michael Ondaatje
Taal
Engels
Uitgever
London: Picador, 1993
301 p.
ISBN
0-330-33027-6

Andere talen:

Besprekingen

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verzorgt de teruggetrokken Engelse verpleegster Hana een zeer ernstig verbrande piloot, die in de woestijn is neergeschoten, waarschijnlijk Engels is, maar zijn naam niet weet. Hun geïsoleerde bestaan in een verlaten Italiaanse villa wordt na enige tijd doorbroken, eerst door een gewonde vriend van haar vader, dan door een jonge man. Gaandeweg ontstaan verbindingen tussen deze mensen, en wordt de identiteit van de Engelse patiënt duidelijk. Van de auteur verscheen eerder zowel poëzie als proza. In deze intrigerende, episodische roman wordt vanuit verschillende gezichtspunten op een boeiende manier en in een uitstekende stijl beschreven hoe heden en verleden van vier geïsoleerde mensen samenkomen. Winnaar van de Man Booker Prize 1992, verfilmd in 1996 met Ralph Fiennes en Juliette Binoche als hoofdrolspelers (negen Oscars). 'The English Patient' wint in 2018 de 'Golden Man Booker Prize for Fiction als beste boek van de afgelopen eeuw ter ere van …Lees verder

Over Michael Ondaatje

CC BY 2.0 - Foto van/door Tulane Public Relations

Michael Ondaatje (Colombo, Sri Lanka, 12 september 1943) is een Canadees schrijver, van Burgher-oorsprong (Tamil-Nederlands).

Leven en werk

Ondaatje kwam in 1954 met zijn moeder vanuit Sri Lanka naar Engeland en vestigde zich in 1962 in Canada, alwaar hij ook de Canadese nationaliteit aannam. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Toronto en later aan Queen's University in Kingston, Ontario (Master of Arts). Van 1971 tot 1983 doceerde hij aan de York University en het Glendon College te Toronto. In 1988 werd hem de Orde van Canada verleend.

Hoewel Ondaatje een veelomvattend oeuvre op zijn naam heeft (ook poëzie, scenario’s, non-fictie), is hij het meest bekend als schrijver van romans. Zijn romans bestaan vaak uit “snapshots”, korte, filmische scènes, die hij ingenieus met elkaar verbindt. Kenmerkend is het voortdurend wisselen van het perspectief van tijd en verteller. In al zijn werken is sprake van…Lees verder op Wikipedia