Boek
Nederlands

Het meisje in de spiegel

Maria Heylen (auteur)

Het meisje in de spiegel

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De eenzame Sofie heeft het thuis niet makkelijk, maar besluit dat ze gaat veranderen. Dan ontmoet ze een Afghaanse jongen uit het asielzoekerscentrum. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Het meisje in de spiegel
Auteur
Maria Heylen
Taal
Nederlands
Uitgever
Waasmunster: Abimo, 2004
102 p.
ISBN
90-59321-81-2

Besprekingen

De Vlaamse kinderboekenauteur heeft al meer titels (en ook literaire prijzen) op haar naam staan. Ze schrijft veelal over zoeken naar de eigen identiteit en verschillen tussen culturen. Ook in dit boek staan deze twee thema's centraal. Sofie heeft het thuis niet gemakkelijk. Ze is eenzaam doordat haar opa is overleden en ze geen vrienden heeft. Dan besluit ze te veranderen: ze leert Yamal kennen, een Afghaanse jongen die in het asielzoekerscentrum zit. Uiteindelijk gaat ze zelfs werken met de asielzoekers, krijgt ze een vriendin, verandert ze haar uiterlijk, ontdekt haar tekentalent en wordt zelfstandig en optimistisch. Dit zeer positief gestemde verhaal is in simpele, korte zinnen geschreven. Het dunne boek is zeer geschikt voor vmbo-leerlingen en anderstaligen. Ondanks de overdreven clichés van een hopeloze thuissituatie en soms vlakke beschrijvingen van emoties is dit toch wel een actueel en toegankelijk boek. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Maria Heylen

Maria Heylen (Geel, 28 mei 1933) is een Belgische jeugdschrijfster.

Levensloop

Ze studeerde sierkunsten te Antwerpen en gaf les in kunst- en kostuumgeschiedenis. Daarnaast is ze auteur van tal van kinder- en jeugdboeken, waarbij ze een voorliefde heeft voor het thema geschiedenis. Ze schreef 43 boeken, daarnaast schreef ze 11 Vlaamse Filmpjes, 11 Uiltjes en 4 Okapi's. Haar eerste boek(je) was Tafke. Momenteel is ze woonachtig te Merksem.

Selectieve bibliografie

Een selectief overzicht van haar werken:

  • Bittere thee: vier verhalen uit Sri Lanka, Vietnam, Israël en Mexico (Altiora, 1985)
  • Choco Bongo - De Okapi's - (De Sikkel, 1999)
  • Christina (Standaard, 1980)
  • Dag Rosse, ben je daar weer (Standaard, 1992)
  • De eed van Hippocrates (De Sikkel, 1994)
  • De goude…Lees verder op Wikipedia