Boek
Nederlands

Blom

Jolanda Horsten (auteur)
+1
Blom
×
Blom Blom
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Blom ontdekt op kamp dat ze een even oud halfzusje heeft. Dat betekent dat haar vader haar moeder al heel lang bedriegt. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Geheimen, Ouders
Extra onderwerp
Familie, Romans, relaties, echtscheiding
Titel
Blom
Auteur
Jolanda Horsten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2002
135 p.
ISBN
90-6494-054-1

Besprekingen

De Nederlandse Blom gaat tijdens de zomervakantie enkele dagen op survivalkamp in de Ardennen. Daar doet ze een ongelooflijke ontdekking: haar vader (die eigenlijk in de veronderstelling is dat Blom naar een ander kamp is) leidt een dubbelleven. Hij is vaak in Antwerpen -- voor zijn werk, zo menen Blom en haar mama -- waar hij nog een gezin blijkt te hebben, met een dochter die precies even oud is als Blom en die hij op survivalkamp stuurde. Natuurlijk was het niet de bedoeling dat Blom en Isabelle elkaar ooit zouden ontmoeten. De twee meisjes komen als bij toeval achter de waarheid. Het verhaal vertelt voorts over de confrontatie van de gezinsleden en de onzekerheid over hoe het verder moet. Gelukkig vindt Blom troost bij haar buurjongen en goede vriend, op wie ze verliefd is. Haar schijnbare verliefdheid op een andere jongen en jaloezie ten aanzien van haar buurjongen, vormen een nevenplot. De hoofdplot is, hoe onwaarschijnlijk ook, niet echt heel verrassend als je de achterflap en …Lees verder
Je bent 15 en ontdekt op een zomerkamp een evenoud halfzusje. Al vanaf voor je geboorte heeft je vader je moeder bedrogen. Hoe sta je tegenover die altijd zo liefhebbende vader; wat moet je met die nieuwe zus; hoe vertel je het je moeder; bij wie zoek je troost: bij de jongen op wie je denkt verliefd te zijn, of toch maar bij het vertrouwde vriendje-van-altijd-al? Het overkomt Blom allemaal, en ze slaat zich er vrij aardig doorheen. Vanuit Bloms standpunt verteld geeft het verhaal een helder beeld van de verwarring, het aanvankelijke ongeloof, de opstandigheid en een begin van verzoening. Dit alles wordt verteld in heldere taal, veelal doorspekt met (galgen)humor: een overtuigend beeld van een tiener wier nuchterheid het gepieker opzij zet om des te fermer besluiten te nemen. In de tekst worden hier en daar krachttermen gebruikt. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Jolanda Horsten

Jolanda Horsten (Tilburg, 20 januari 1967) is een Nederlands kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Horsten werd geboren in Tilburg. Ze volgde een opleiding Communicatie aan de heao en ging daarna na de KUB in Tilburg waar zij taal- en literatuurwetenschap studeerde.

Horsten was aanvankelijk werkzaam als eindredacteur voor de NOS-Teletekst. en later bij Endemol. Zo werkte ze als redacteur voor de tv-series Koffietijd, De 5 Uur Show, Koken met Sterren en later als scriptschrijver voor de televisieprogramma’s Ook dat nog! en De Sprookjesboom. In 2000 ging ze werken als communicatie-adviseur bij het adviesbureau "&Samhoud" in Utrecht. Hier schreef zij freelance teksten voor Ook dat nog! en de Efteling. In 2004 richtte zij in Tilburg haar eigen tekst- en communicatiebureau "T’overtekst & Zo" op.

CarrièreLees verder op Wikipedia