Boek Nederlands

Het complot van Laken : historische thriller

Het complot van Laken : historische thriller

Titel
Het complot van Laken : historische thriller
Auteur
Johan Op de Beeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Horizon, 2019
595 p., [11 p. platen]
ISBN
9789492958341 (paperback)

Besprekingen

De ontvoering van het lief van de koning

Johan Op de Beeck, bekend van zijn boeken over Napoleon en Lodewijk XIV, schreef zijn eerste roman: een historische natuurlijk, over Leopold III. En over de kapper van zijn moeder, die de koning in volle oorlogstijd een belangrijke brief moest overhandigen.

Na de Tweede Wereldoorlog erkende de Belgische overheid 18.716 landgenoten officieel als lid van de actie- en inlichtingendiensten. Zij waren actief geweest in de politieke, economische of militaire spionage, hadden sabotagedaden verricht en ontsnappingslijnen opgezet. Een kwart van hen werd in de oorlog gearresteerd en 10 procent overleefde het niet. Iets meer dan driehonderd mensen werkten voor de Britse Special Operations Executive (SOE), een dienst die door Churchill werd opgezet met het specifieke doel in bezet gebied sabotage te plegen. Een kwart van hen stierf tijdens de dienst.

Een van de mannen die het overleefde, maar wel in Dachau belandde, was Joseph Van Hooff, een Mechelse kapper die na de oorlog zijn schaar en tondeuse weer opnam. Van tijd tot tijd kreeg hij een vrouw met een klein jongetje aan haar zij in de kappersstoel. Dat jongetje was Johan Op de Beeck, inmiddels befaamd als schrijver van succesvolle boeken over Napoleon en Lodewijk XIV. Dat er ooit een bo…Lees verder