Boek
Nederlands

Wereld en wandel van Michael K

J.M. Coetzee (auteur)

Wereld en wandel van Michael K

J.M. Coetzee (auteur)
Genre:
Een eenvoudige tuinman ontvlucht met zijn zieke moeder eind jaren '80 Kaapstad, waar de toestand door een burgeropstand onhoudbaar is geworden, en zwerft langs de zelfkant in compleet isolement.
Titel
Wereld en wandel van Michael K
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Life and times of Michael K
Editie
Herz. ed.
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2000
222 p.
ISBN
90-263-1658-5 90-263-1659-3

Besprekingen

Coetzee (1940), die onlangs de Nobelprijs voor literatuur kreeg en eerder al tweemaal winnaar was van de Booker Prize, is een groot Zuid-Afrikaans romancier van wie nogal wat titels in het Nederlands zijn vertaald. Dit boek werd in 2000, in een grondig herziene vertaling (de vorige versie dateerde van 1984), opnieuw uitgegeven. Het is het verhaal van een miserabele kleurling die probeert zijn weg te vinden, zijn waarden te behouden en niet ten onder te gaan in een Zuid-Afrika dat op het hoogtepunt van de apartheid en de binnenlandse-oorlogswaanzin verkeert. Het is een verhaal dat je niet meer loslaat. De anti-held die niet kan winnen, maar ook geen verliezer wordt. Coetzee schrijft een politieke roman over oorlog en vrede, over menselijke waardigheid, over de verhouding tussen cultuur en natuur. Hij doet dit met grote psychologische precisie en een ongelooflijke verbeeldingskracht. Via Zuid-Afrika analyseert hij de positie van de verdrukten in de wereld en de zogenaamde beschaafde ond…Lees verder

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 2 oktober 2003 werd hem de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Hij was op dat moment de tweede Zuid-Afrikaanse schrijver die deze eer ten deel viel - Nadine Gordimer was in 1991 de eerste. De prijs werd op 10 december in Stockholm aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna…Lees verder op Wikipedia