Boek Nederlands

Cruise : roman

Cruise : roman

Genre:
Titel
Cruise : roman
Auteur
Christophe Vekeman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019
221 p.
ISBN
9789029537032 (paperback)

Besprekingen

Op bezinningscruise met een zootje ongeregeld

Roman. In zijn nieuwe roman Cruise stuurt Christophe Vekeman een zootje ongeregeld op 'bezinningscruise'. Dat zorgt vooral voor veel stress en buitenissig gedrag.

In juni 2018 vertrekt de Calm Sea een eerste keer op 'bezinningscruise'. Aan boord is een 'zootje ongeregeld', dixit de kapitein, die ook bedenker en organisator is van de cruise. Hij zag het gat in de markt: niet de zoveelste all-in vreet-, drink- en fuifcruise, maar een ontspannende zeetocht op de Noordzee voor mensen die nood hebben aan introspectie en reflectie. Gsm's of andere moderne communicatiemiddelen niet toegelaten.

De schepper van deze varende micromaatschappij heet Christophe Vekeman. Hij gaat in zijn romans graag in overdrive en koppelt vaak satire aan maatschappijkritiek. De personages die hij laat meevaren zijn niet meteen toonbeelden van sereniteit en contemplatie. Zo loopt op de boot een priester rond die een 'rauwroker' is. Hij heeft altijd een onaangestoken sigaar in de mond. Eerder denkt hij aan de 'gebaarde mossel', een welluidend synoniem voor de vulva, dan aan het zielenheil van de gelovigen. Of neem Barteke Courtois, een journalist die werkt voor een…Lees verder