Boek
Nederlands

Radeloos

Carry Slee (auteur)

Radeloos

Carry Slee (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Wanneer zijn vader overlijdt, heeft Paco nergens meer zin in. Zijn klasgenote Yara vindt zichzelf dik en lelijk en hongert zich uit. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Radeloos
Auteur
Carry Slee
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: CRS, 2008 | Andere uitgaves
208 p., [16] p., 30 p. : ill.
ISBN
9789049923303

Andere formaten:

Besprekingen

Net zoals in haar andere boeken brengt Carry Slee hier thema's aan bod die de jeugd aanspreken. Na de dood van zijn vader wordt Paco door schuldgevoelens gekweld. De drank kan hem voor een tijd zijn probleem laten vergeten. Yara, een klasgenote, vindt dat ze te dik is en zo komt ook anorexia aan de orde.

In het verhaal volgen we het hoofdpersonage Paco, zowel thuis als bij zijn vrienden, in en buiten de school. Met zijn vader heeft hij een goede relatie, beiden interesseren zich voor auto's en vooral oldtimers. Dat zijn moeder veel met ene Pieter optrekt, stoort Paco mateloos.

In eenvoudige taal slaagt de schrijfster er weer in de lezer te raken. Paco verwerkt de dood van zijn vader moeilijk, daarbij heeft hij geen al te beste relatie met zijn moeder, omdat hij haar reacties na het overlijden niet begrijpt en dat zorgt er allemaal voor dat de gevoelens van de hoofdpersoon door de lezer worden meebeleefd. Ook het feit dat hij zijn vrienden ontloopt en zich niet meer inzet…Lees verder
Wanneer zijn vader overlijdt, stort Paco’s wereld in, hij denkt dat het zijn schuld is. Hij heeft nergens meer zin in en zijn vriendin laat hem ook nog zitten. Hij zoekt meer en meer zijn toevlucht in bier. Ook zijn klasgenote Yara heeft het moeilijk, zij vindt zichzelf dik en lelijk en eet bijna niet meer. Een vlot en met vaart geschreven verhaal van een bijzonder populaire schrijfster. Het speelt zich in het wereldje van middelbare scholieren af met hoofdpersonen waarmee jongeren zich gemakkelijk kunnen identificeren, herkenbare, hapklaar gebrachte problemen en veel dialoog, dus lekker weglezend. In deze filmeditie staat het ongewijzigde verhaal plus een ‘the making of …’ katern met zestien full colour pagina's rond de film, een voorwoord van de auteur, interviews met haar, regisseur Dave Schram en scenarioschrijfster Maria Peters, miniportretjes van de acteurs en tips en trucs van de crew over acteren. De film (soundtrack van Don Diablo, met onder andere Marius Gottlieb, Renée Sou…Lees verder

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia