Boek
Nederlands

Het oma-complot

Anthony Horowitz (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Joe is doodsbang voor zijn oma, die allerlei misselijke streken met hem uithaalt. Gelukkig komt er onverwacht hulp opdagen. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Grootouders
Extra onderwerp
humor
Titel
Het oma-complot
Auteur
Anthony Horowitz 1955-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Granny
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2003
151 p.
ISBN
90-5016-360-2

Besprekingen

Anthony Horowitz heeft in de loop der jaren een stevige reputatie gevestigd als schrijver van spannende kinderboeken. Het oma-complot dateert al van 1994 en vertelt het verhaal van de 12-jarige Joe Morgan. Zijn ouders zijn heel rijk, maar kijken haast niet naar hem om. Hij heeft ook zo goed als geen vrienden, behalve de tuinman, meneer Lampe, en zijn kinderjuffrouw, mevrouw De Wilde. Daarnaast is er nog zijn oma, die telkens wanneer ze langskomt het hele gezin terroriseert, en Joe in het bijzonder. Ze eist van hem altijd een plakkerige kus, vergeet voortdurend zijn naam, en geeft hem vernederende en kinderachtige cadeautjes. Na een tijdje merkt Joe echter dat zijn oma dit niet toevallig en ongewild doet, maar omdat ze hem haat. Bovendien blijkt ze nog een veel gruwelijker plan voor hem uitgedacht te hebben, waarbij ze er niet voor terugschrikt om iedereen die haar in de weg staat uit de weg te ruimen.

Het oma-complot is een heel leuk verhaal dat op een grappige ma…Lees verder
De ouders van Joe Morgan zijn rijk en hebben niet veel aandacht voor hun zoon, die doodsbang is voor zijn oma met haar misselijke streken. Haar hoogtepunt moet de 'ontvoering' van Joe worden naar een bijeenkomst waar de 'Gouden Grootjes' worden uitgereikt voor de misselijkste oude-damesstreek. Joe wordt op onverwachte wijze gered. Uiteindelijk vlucht hij met zijn ouders, die nu meer liefde en begrip tonen, naar Australië. De vliegreis is het eerste hoofdstuk van het boek, waardoor de goede afloop (gelukkig) al vaststaat. Humoristisch griezelverhaal met onverwachte wendingen. Overzichtelijke lay-out, indeling in hoofdstukken. Gekleurd omslag met een illustratie van oma die een angstaanjagende krokodil als schaduw heeft van Tony Ross. Vanaf ca. 11 jaar.

Het oma-complot

Wie aan een oma denkt, roept meestal nostalgische beelden van goedheid en opoffering op. De oma in dit verhaal is juist het tegenovergestelde. Jordan, die zich liever Joe laat noemen, heeft een oma waar iedereen ver vandaan blijft. Zijn vader en moeder zoeken zelf uitvluchten om haar zo weinig mogelijk te zien. Maar Joe wordt keer op keer aan haar wreedheden overgeleverd. Deze oma haat iedereen die haar iets in de weg legt of tegenspreekt, maar vooral haar kleinzoon. Eigenlijk heeft ze een grondige hekel aan kinderen. Want die hebben een volmaakte huid, mooi dik krullend haar en een gaaf gebit. Ze kunnen nog schreeuwen, rondrennen en plezier maken. Oma heeft een vriendin die een uitvinding gedaan heeft waarmee ze kleine kinderen kan uitzuigen. Een echt marteltoestel dat zal gedemonstreerd worden tijdens de uitreiking van de Gouden Grootjes. Joe is de perfecte proefpersoon... Oma is zo duivels gemeen dat ze Joe zelfs belooft hem na haar dood te zullen achtervolgen. Spannend jeugdverhaa…Lees verder

Over Anthony Horowitz

Anthony Horowitz (Stanmore, 5 april 1955) is een Britse schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken, maar ook romans voor volwassenen en scenario's voor televisie (waaronder Midsomer Murders, Agatha Christie's Poirot, Crime Traveller, Crossbow, Foyle's War en Robin of Sherwood).

Levensloop

Horowitz werd geboren in een Joodse familie, afkomstig uit Estland. Zijn vader was zakenman. Op zijn achtste werd hij door zijn ouders naar een streng internaat in Harrow gestuurd. Hij had een hekel aan school, en was er dan ook heel ongelukkig. Later studeerde hij aan de Universiteit van York en werkte daarna acht jaar als tekstschrijver bij een reclamebureau. Toen zijn boeken eenmaal goed verkochten, stopte hij met werken als tekstschrijver. Tegenwoordig schrijft hij kinderboeken en verhalen voor televisieseries.

De Malteser erfenis werd verfilmd onder de titel Just Ask for Dia…Lees verder op Wikipedia