Boek
Nederlands

De overstap

Anthony Horowitz (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Als de verwende Tad eens een keer niet zijn zin krijgt, wenst hij dat hij iemand anders is. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De overstap
Auteur
Anthony Horowitz 1955-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The switch
Uitgever
Antwerpen: Facet, 1995
201 p.
ISBN
90-5016-190-1

Besprekingen

Tad Spencer is een verwende Britse jongen die met zijn steenrijke ouders in een riante villa in Londen woont, waar hij een luizenleventje leidt. Hij heeft veel meer spullen, voedsel (en dus ook kilo's) dan hij nodig heeft. Ergens in dezelfde stad, op een klein kermisterrein in een vuile woonwagen woont Bob Snarby. Met twee ouders die nauwelijks naar hem omkijken, kan hij niet anders dan voor zichzelf zorgen. Stelen, lijm snuiven, leeftijdsgenoten intimideren... niets van dat alles is hem vreemd. Bob wordt soms ook door zijn ouders verkocht aan Finn, die hem gebruikt voor grotere misdaden. Op een doorsnee dag ondergaan de twee jongens een gedaanteverwisseling. Ze behouden dezelfde geest maar in het lichaam van de ander, wat de voorspelbare problemen geeft. Dat deze gedaanteverwisseling voor beide jongens ook goede kanten heeft, merken we pas gaandeweg.

In eerste instantie vallen vooral de tegenstellingen op. Horowitz spaart geen overdrijvingen om de verschillen tussen beide mili…Lees verder
Als het miljonairszoontje Tad eens niet zijn zin krijgt, wenst hij dat hij iemand anders is. Reeds de volgende dag wordt de overstap gemaakt en ontwaakt hij als de armoedige Bob, zoon van kermisklanten. Hij wordt gedwongen tot misdaad en in de onderwereld ondervindt hij aan den lijve dat zijn ouders op een criminele manier hun geld verdienen. Na een ontvoering, achtervolging, moord en doodslag wordt hij weer Tad, een andere nu die zijn ouders niet meer nodig heeft. Spannend verhaal met vaart en humor geschreven in makkelijk te begrijpen taal. Het boek is niet geïllustreerd; omslag van Tony Ross. Vanaf ca. 10 jaar.

De overstap

Op een dag krijgt miljonairszoontje Tad eens zijn zin niet en boos wenst hij dat hij iemand anders is. Dankzij de juiste stand van de sterren komt zijn wens diezelfde nacht nog uit. Hij wordt wakker als de armoedige Bob, zoon van kermisklanten. Dat was nu ook niet bepaald wat hij zelf in gedachten had! De confrontatie met een voor hem totaal vreemd bestaan, komt hard aan. Hij moet werken op de kermisstand van zijn (Bobs) ouders en wordt gedwongen tot misdaden. Zijn verhaal is compleet ongeloofwaardig en hij probeert het niet eens uit te leggen, hoewel sommige mensen in zijn omgeving vinden dat hij zich behoorlijk vreemd gedraagt. Na een tijdje krijgt Tad wel schik in de gemaakte overstap en wanneer hij met Bob (in het lichaam van Tad) wordt geconfronteerd is het moeilijk zijn afkeer te verbergen. Bovendien komt hij als straatjongen achter de criminele activiteiten van de firma van zijn vroegere vader. Ontvoering, achtervolging, moord en doodslag zijn allemaal ingrediënten van dit span…Lees verder

Over Anthony Horowitz

Anthony Horowitz (Stanmore, 5 april 1955) is een Britse schrijver. Hij schrijft voornamelijk jeugdboeken, maar ook romans voor volwassenen en scenario's voor televisie (waaronder Midsomer Murders, Agatha Christie's Poirot, Crime Traveller, Crossbow, Foyle's War en Robin of Sherwood).

Levensloop

Horowitz werd geboren in een Joodse familie, afkomstig uit Estland. Zijn vader was zakenman. Op zijn achtste werd hij door zijn ouders naar een streng internaat in Harrow gestuurd. Hij had een hekel aan school, en was er dan ook heel ongelukkig. Later studeerde hij aan de Universiteit van York en werkte daarna acht jaar als tekstschrijver bij een reclamebureau. Toen zijn boeken eenmaal goed verkochten, stopte hij met werken als tekstschrijver. Tegenwoordig schrijft hij kinderboeken en verhalen voor televisieseries.

De Malteser erfenis werd verfilmd onder de titel Just Ask for Dia…Lees verder op Wikipedia