Boek
Nederlands

Ik wilde dat ergens iemand op me wachtte

Anna Gavalda (auteur)

Ik wilde dat ergens iemand op me wachtte

Anna Gavalda (auteur)
Genre:
Titel
Ik wilde dat ergens iemand op me wachtte
Auteur
Anna Gavalda
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2000
139 p.
ISBN
90-351-2276-3

Andere talen:

Besprekingen

Twaalf verrassende verhalen die met een ongelooflijke vaart en directheid verteld worden en inslaan als een bom: de plot kan even hilarisch als schrijnend zijn. Gavalda tekent levensechte personages in een minimum aan woorden. Bij het overgrote deel van de verhalen lijkt het alsof Gavalda zich aanvankelijk verliest in een overdaad aan details die schijnbaar niets met de eigenlijke plot te maken hebben. Telkens weer moet je echter onderkennen dat ze je onmiskenbaar op een dwaalspoor heeft gezet: aan de hand van subtiele duwtjes manoeuvreert ze de lezer een pad op dat niet rechtstreeks naar de eigenlijke pointe leidt. Op die manier krijg je werkelijk een slap in the face wanneer de eigenlijke richting van het verhaal duidelijk wordt in de vaak overheerlijk ironische of emotionerende plot. Zo is er de meesterlijk zoete wraak van een verkrachte vrouw in het verhaal 'Corgut'. Of de verrassende wending in 'Foto van de dag', waarbij het einde van het verhaal ook meteen een begin betek…Lees verder
Elk van de twaalf verhalen van deze bundel begint al meteen met een pakkende zin. De hoofdpersonages, onderling zeer uiteenlopende mannen en vrouwen, hebben de kwetsbaarheid van iedere mens. Sommigen hebben zich hiertegen een respectabel pantser aangemeten, maar dat mag niet baten. Allen worden - vaak ingrijpend - getroffen: door het noodlot of doordat het verleden opspeelt, doordat ze de verkeerde mensen aantrekken of doordat ze zijn gedoemd zichzelf tekort te doen. Hoewel deze verhalen bijna alle in de eerste persoon zijn geschreven, is de stijl niet larmoyant, maar daarentegen afstandelijk, zakelijk, glashelder, vaak humoristisch en ironisch, even weinig toegeeflijk voor het ik als voor de anderen. Er komen veel dialogen voor die opvallen door hun levendigheid en directheid. Door de lengte en de vertakkingen in de verhaallijn is 'Klik-klak' eerder een sfeervolle novelle. Dit verhaal onderscheidt zich ook door een gelukkig einde. De Franse schrijfster (1970) heeft met dit succesvoll…Lees verder

Over Anna Gavalda

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Anna Gavalda (Boulogne-Billancourt, 9 december 1970) is een Franse journaliste en schrijfster van novelles en romans voor volwassenen en jeugd.

Anna Gavalda groeide op in een buitenwijk van Parijs. In 1992 ontving ze de Prix du Livre Inter voor haar boek La plus belle lettre d'amour. Terwijl ze werkte als docente publiceerde ze haar eerste verzameling van novelles in 1999 onder de titel Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part, waarvoor ze in 2000 de Grand Prix RTL-Lire in ontvangst nam. Het boek werd een bestseller, het werd in 27 landen gepubliceerd en er zijn ten minste 1.885.000 exemplaren van verkocht. Het is in het Nederlands vertaald onder de titel Ik wilde dat er ergens iemand op mij wachtte.

Gavalda schreef nog meer bestsellers; Je l'aimais werd 1.259.000 maal verkocht en Ensemble, c'est tout ging 2.040.000 maal over de toonbank. Beide laatste boeken zijn verfilmd.

Naast het schrijven van boeken werkt…Lees verder op Wikipedia